Comisia Europeană anunță că în UE se va călători cu o adeverința electronică verde. Ce va cuprinde documentul

Distribuie articolul

Comisia Europeană a anunțat că propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința va dovedi faprul că posesorul ei s-a vaccinat anti-COVID, are un test negativ PCR sau are anticorpi obținuți după ce a trecut prin boală.

Documentul va fi folosit în Uniunea Europeană.

„Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19”, au anunțat miercuri reprezentanții CE.

Potrivit autorităților europene, adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia Europeană va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Totuși, statele membre UE pot în continuare să impună restricții suplimentare de circulație.

„Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde”, precizează Comisia.


Distribuie articolul

You May Also Like