Combinatul siderurgic din Galați ar putea fi vândut: de ce este aceasta o veste foarte PROASTĂ?

Distribuie articolul

La sfârșitul săptămânii trecute, compania ArcelorMittal a anunțat că ar putea vinde cel mai mare combinat siderurgic din România. Este vorba despre combinatul din Galați care ar putea avea un nou proprietar deoarece compania ArcelorMittal intenționează să cumpere cea mai mare oțelărie din Europa.

Potrivit unui comunicat de presă, combinatul gălățean se află pe lista cu unități pe care compania ArcelorMittal este dispusă să le vândă pentru a nu încălca regulile legii concurenței și cele privind monopolul.

„ArcelorMittal (“Compania”) anunță că – în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) –  a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active:ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galați, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, se arată în informarea făcută vineri, 13 aprilie, de reprezentanții  companiei ArcelorMittal.

Experții români citați de presa centrală, spun că un cumpărător pentru combinatul gălățean va fi foarte greu de găsit. De vină este piața oțelului care este în restrângere, astfel încât puține companii își permit să cumpere un colos industrial. Chiar și eventualele asocieri(s-a vorbit despre două companii din Ucraina și Italia) nu ar face o bună afacere deoarece ar avea probleme cu materia primă și cu piața de desfacere. Nu în cele din urmă, piața din Europa nu mai este atât de atrăgătoare după ce în America au fost reduse impozitele în domeniu.

Experții mai spun că se poate ajunge până la închiderea unor unități de producție dacă nu vor fi cumpărători, având în vedere interesul major al ArcelorMittal pentru Ilva din Italia. Reprezentanții companiei nu au suflat nici un cuvânt despre aceste lucru. Totuși, pericolul a fost simțit și de liderii de sindicat din combinat care au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă. Aceștia vorbesc despre o catastrofă și o nouă Valea Jiului și îi cer prim ministrului să intervină, eventual să ia în calcul varianta naționalizării combinatului.

În cel mai negru scenariu, combinatul din Galați își va închide porțile iar efectele sunt greu de prevăzut. În primul rând, își vor vor pierde locul de muncă aproximativ 7.000 de oameni care au familii de întreținut. Asta înseamnă că zeci de mii de gălățeni vor avea de suferit de pe urma măsurii. Apoi, sunt sute de firme care au afaceri legate de combinat iar dispariția partenerului lor principal cu siguranță le va da planurile peste cap. Bineînțeles, dispariția celui mai mare combinat din țară va afecta și economia națională.


Distribuie articolul

You May Also Like