Centrul orașului va arăta bine, cel puțin în 3D!

Distribuie articolul

Șaizeci de clădiri de patrimoniu din Galați, aflate pe strada Domnească, între Parcul Eminescu și Strada Gării au șansa de a fi reabilitate. Deocamdată doar în mediul virtual, grație unui proiect de cercetare inițiat de câțiva studenți și cercetători de la Facultatea de Inginerie, din cadrul Centrului de excelență Prelucrarea polimerilor, la inițiativa „Asociației Galaţi Oraşul meu”. Proiectul își propune reconstruirea virtuală a centrului vechi al orașului Galați, în vederea stimulării reabilitării și în plan real a clădirilor istorice. Practic, vor fi refăcute virtual toate imobilele din zonă și se va face un film cu strada Domnească așa cum arăta ea în trecut, fără trotuare, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat și jardiniere retro. Filmul va fi prezentat, la finalul lui 2017, în cadrul unei dezbateri publice organizată de către Asociația Galați orașul meu, care a propus deja Primăriei o strategie de transformare a centrului vechi într-un obiectiv turistic major al orașului dar și într-o zonă pietonală, măcar o zi pe săptămână. Tot Asociația a propus reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cum ar fi Palatul Gheorghiu sau Pescăriile statului și transformarea lor în muzee de interes local.

„Folosim o tehnică ce are legătură cu procesarea de imagini. Facem mai multe poze, din mai multe unghiuri, pe care le introducem într-un program dezvoltat de mine, pentru a obține pe calculator dimensiunea reală și un model brut al clădirii. Apoi, cu ajutorul studenților, adăugăm caracteristici arhitectonice. E o muncă asiduă, având în vedere că sunt 60 de clădiri”, a explicat șef lucrări dr. ing. Florin Bogdan Marin, inițiatorul proiectului.

 

Patru studenți lucrează de zor la păstrarea, în modul 3D, a patrimoniului orașului: Ioan Constantin Tărăbuță, anul I Masterat, Florin Macovei și Dorin Nistor, anul II Informatică aplicată în ingineria materialelor și Daniel Plângău, anul I, Ingineria Materialelor.

„Proiectul se derulează pe parcursul unui an de zile și este susținut financiar de Asociația Galațiul meu și câțiva sponsori. E o încercare de reabilitare a centrului istoric. Dacă s-ar investi măcar în refacerea fațadelor, zona ar arăta mai bine și am avea ce să le arătăm turiștilor. Am putea lua modelul Brăilei, unde autoritățile au scris proiecte în vederea reabilitării clădirilor de patrimoniu!” a explicat Bogdan Radu Brînzan, președintele Asociației Galați orașul meu.


Distribuie articolul

You May Also Like