„Căutăm soluții pentru limitarea efectelor secetei prelungite”

Distribuie articolul

Afirmă prefectul județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Galați are în administrare și exploatare o suprafață totală netă amenajată la irigații de 142412 hectare împărțită pe patru amenajări hidroameliorative.

Acestea sunt Câmpia Covurlui(115319 ha), Brateșul de Sus (7664 ha), Tecuci-Nicorești-Movileni (16589 ha) și Nămoloasa-Măxineni-Galați (2840 ha).

În ultimii 15 ani, infrastructura secundară de irigații a fost predată în proprietate către organIzațiile utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI).

„În prezent, în județul Galați, sunt funcționale 58 OUAI și trei federații ale utilizatorilor de apă constituite conform legislației în vigoare, care au în exploatare infrastructura principală”, a afirmat prefectul județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu.

Cele trei federații sunt la rândul lor sistematizate astfel: Câmpia Covurlui (73765 ha), Vameș Siret (6910 ha) și Foltești Prut (2484 ha). Dintre toate  sistemele de irigații, în momentul de față singura neoperațională este cea de la Nămoloasa-Măxineni-Galați, care are o investiție în derulare.

Pentru acest an, ANIF a încheiat cu beneficiarii contracte multianuale sau sezoniere pentru o suprafață de 101153 ha.

 Prefectul județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu a subliniat faptul că de la începutul campaniei, declanșată în data de 4 martie, până în prezent, au fost irigate 19483 ha.

 Culturile care vor avea de suferit de pe urma secetei prelungite din acest an sunt grâul, orzul, rapița și foarte probabil, porumbul. De altfel, încă de la începutul anului, specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM) au avertizat că în 2020, pe anumite zone vom avea o secetă pedologică moderată iar pe altele, puternică sau extremă. Județul Galați s-ar putea încadra, din păcate, în ultimele două categorii.

Situația din teren analizată zilele trecute nu este una încurajatoare. Autoritățile locale și județene împreună cu specialiștii din agricultură caută soluții pentru limitarea efectelor devastatoare ale secetei prelungite. Sunt și câteva vești bune pentru agricultori, acestea venind de la meteorologi. ANM prognozează pentru județul Galați ploi importante cantitativ, pe toată perioada lunii mai. Practic, din datele specialiștilor ANM rezultă că în această lună, în fiecare săptămână, vom avea cel puțin o zi ploioasă.


Distribuie articolul

You May Also Like