Carne de curcan din zone cu gripă aviară, în Galați și Brăia

Distribuie articolul

17 tone de carne de curcan din zone cu gripă aviară au fost distribuite în 26 de județe, printre care se numără și Galați și Brăila. În urma avertismentului lansat de Comisia Europeană, autoritățile române au confiscat și neutralizat doar 38 de kilograme. Despre restul cantității nu se menționează nimic.

În data de 17 ianuarie, Comisia Europeană anunța mai multe state membre (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8. În cazul României, în perioada 04-11 ianuarie 2020, trei firme din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.

În urma verificărilor, reprezentanții Direcției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe. Este vorba de Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

”Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător. Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg”, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de ASVSA.

Despre restul cantității, până la 17 tone, nu se spune nimic. Vestea bună ar fi că virusul prezintă pericol doar în cazul păsărilor, nefiind raportate infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).


Distribuie articolul

You May Also Like