Carantina și izolarea la domiciliu, din nou în actualitate. Ce pregătește Guvernul Orban

Distribuie articolul

Măsurile privind introducerea în carantină sau în izolare la domiciliu a celor care au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 ar putea fi reintroduse.

De asemenea, externările din spitale nu se vor mai face la cerere, așa cum se întâmplă de câteva zile.

Toate măsurile sunt incluse într-un proiect de lege pe care Guvernul vrea să-l treacă în regim de urgență prin Parlament.

Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban care i-a atacat pe reprezentanții opoziției, acuzându-i că sabotează deciziile autorităților.

Prim-ministrul a spus că fără carantină, fără izolare la domiciliu și fără pacienții ținuți în spital situația în România ar fi fost mult mai proastă.

„Acum suntem în fața unei situații extrem de grave, Curtea Constituțională a României a decis că nu există baza legală ca pacienții infectați să fie tratați în spital, ei pot să plece, CCR ne-a lăsat fără instrumentul de carantinare la domiciliu…. Mă întreb unde am fi fost dacă nu instituiam carantinarea. Am avut o expunere uriașă, probabil dacă nu aveam această posibilitate numărul de cazuri era de 10-20 de ori mai mare… Orice demers al guvernului și al autorităților a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe privințe sabotat de atitudinea unor oameni politici, de decizii care au fost luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetățenilor români la sănătate, am avut soluții și de data asta iar venim cu soluții”, a declarat Ludovic Orban în timpul ședinței de Guvern de luni.

Orban a mai spus că va solicita Parlamentului ca proiectul de lege propus de Guvern să fie adoptat în procedură de urgență, astfel încât situația să nu scape de sub control.

„Voi solicita Parlamentului procedura de urgență, astfel încât să restituim baza legală care să ne permită să combatem eficient, să avem la dispoziție instrumentele ca în celelalte țări, eu nu știu vreo altă țară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România, cu implicarea unor instituții, de boicotare a oricărei măsuri a guvernului. Va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid și să adoptăm acest proiect de lege astfel încât să avem toate instrumentele necesare la dispoziție pentru a apăra viața și sănătatea românilor”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Discuțiile au apărut după ce săptămâna trecută CCR a stabilit ca fiind neconstituționale prevederile privind internarea obligatorie, carantina și izolarea la domiciliu.

Judecătorii au considerat că prin aplicarea acestor măsuri, cetățenilor li s-au restrâns drepturile fundamentale.


Distribuie articolul

You May Also Like