Când (mai) pleacă studenții în tabără?

Distribuie articolul

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la care sunt afiliate și trei organizații studențești din Galați, critică dur întârzierea publicării Metodologiei privind organizarea taberelor studențești 2022 de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse  (MFTES), amânarea acesteia urmând să aibă un impact negativ vizibil atât asupra numărului studenților care doresc să participe la Programul Național „Tabere Studențești” 2022, cât și asupra bunei desfășurări a programului.

Înainte de debutul pandemiei, în primele luni ale anului se organiza atât procesul de acreditare a operatorilor economici care puneau la dispoziție serviciile de tabără, cât și pregătirea administrativă a procesului, prin publicarea Metodologiei de tabără în luna aprilie și inițierea procesului de înscriere în luna mai, precizează liderii studenților printr-un comunicat.

Dacă în anul 2020 taberele studențești nu s-au organizat, în 2021, în urma eforturilor ANOSR, s-au alocat bani pentru taberele studențești în ultimul ceas, în luna iunie, în ciuda faptului că derularea programului este o obligație pentru Guvern. Această întârziere a generat multiple deficiențe pentru ediția 2021: termen redus de înscriere pentru beneficiari și reducerea seriilor de tabără, locuri libere distribuite haotic, eliminarea procesului de acreditare a operatorilor economici, incoerență privind eligibilitatea studenților din ani terminali, scăderea calității serviciilor de tabără.

ANOSR are deja pregătite amendamentele și propunerile pentru programul de tabere, în așteptarea Metodologiei care să fie pusă în dezbatere publică de MFTES. Aceste propuneri vizează atât calendarul de organizare, astfel încât să fie adecvat nevoilor studenților, cât și clarificarea redistribuirii locurilor, reintroducerea acreditării, într-o variantă simplificată, creșterea subvenției pentru hrană, digitalizarea completă a procesului.  

În măsura în care MFTES nu va promova de urgență atât Metodologia de tabere, cât și o inițiativă care să crească finanțarea alocată pentru program, ediția din 2022 a taberelor se îndreaptă spre același eșec grăbit și haotic, deși ne așteptam ca Guvernul să fi învățat din lecția ediției 2021, susțin liderii studenților, de la ANOSR.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns