Campanie pentru schimbarea legii alegerilor locale

Distribuie articolul

Sub pretextul aducerii unor ”oameni noi” în politică, 26 de grupuri civice și 4 partide politice au început la nivel național o campanie de strângere de semnături cu scopul modificării legii electorale.

Principala grupare implicată, USR, a lipsit însă de la lansarea făcută la Galați.
Fără teamă că ar putea păși cu stângul, 13 activiști gălățeni și brăileni s-au adunat astăzi în zona Monumentului Eroilor din fața Prefecturii pentru a anunța lansarea campaniei ”oameni noi”.

Campania nu se referă la primenirea clasei politice, ci la modificarea legii electorale locale, sens în care activiștii susțin că ar avea nevoie de strângerea a 100.000 de semnături.

”Nu se pot schimba lucrurile dacă nu te implici. Acum cei care doresc au de unde alege”, a declarat Lucian Căprariu, liderul mișcării Brăila Nouă.

Întrebat care ar trebui să fie criteriile și profilul ”omului nou” politic și al partidului care ar dori să se alăture, dat fiind că sunt incluse și formațiuni active deja de mai bine de șase ani, Căprariu a evitat un răspuns, trimițând la statutul grupării pe care o reprezintă.

De remarcat faptul că principala formațiune organizatoare, Uniunea Salvați România, nu a avut niciun membru prezent. Întrebat de ce nu a fost nimeni la lansare, deputatul USR Bogdan Rodeanu nu ne-a oferit încă un răspuns.
Revenind la acțiune, principalele modificări propuse sunt:

• Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
• Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).
• Eliminarea plafonării artificiale a reprezentativității diasporei.
• Recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării, dar care au domiciliul în România.
• Reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare.
• Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților.
• Implementarea unor măsuri de siguranță a votului.

Proiectul „Oameni noi în Politică” este inițiat de 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Pact pentru România, Partidul Oamenilor Liberi, Mișcarea România Împreună, Uniunea Salvați România.


Distribuie articolul

You May Also Like