Calcule politice: alegerea primarilor în două tururi sau alegeri parlamentare anticipate

Distribuie articolul

Alegerile parlamentare sunt programate în toamna acestui an, dar guvernanții încearcă să forțeze organizarea acestora în vară. Pentru atingerea obiectivului este nevoie de o majoritate în Parlament, pe care liberalii nu o dețin. Pentru a atrage și alte partide în acest joc, PNL ar putea renunța la ideea alegerilor primarilor în două tururi, susțin surse politice de la București.

Conform legii, pentru a se ajunge la alegeri anticipate este nevoie ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier într-un interval de 60 de zile. Pentru asta trebuie să existe o majoritate favorabilă ideii, iar dacă se reușește, Parlamentul este dizolvat. Ulterior, alegerile anticipate trebuie organizate în cel mult 3 luni.

Propunerile de premier vin de la președintele țării, în condițiile în care Guvernul în exercițiu pică prin demisie sau moțiune de cenzură. Guvernul liberal ia în calcul asumarea răspunderii pe legea alegerilor primarilor în două tururi. Acest lucru s-ar putea întâmpla în luna februarie și va fi urmat, aproape sigur, de o moțiune de cenzură a PSD și UDMR.

Moțiunea ar putea netezi drumul spre anticipate, dar specialiștii spun că asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, urmată de adoptarea unei moțiuni de cenzură, ar duce la respingerea legii. Este un impas care poate fi evitat dacă PNL renunță la modificarea legii electorale și obține o majoritate parlamentară favorabilă organizării de anticipate.


Distribuie articolul

You May Also Like