Cadouri din bani publici la două primării din Galați: salariații și consilierii locali au primit atenții în valoare de sute de lei

Distribuie articolul

Curtea de Conturi este, probabil, cea mai ocupată instituție din România. Periodic, întocmește documente care scot în evidență neregulile făcute de unitățile adminstrativ teritoriale. Iar porcăriile curg pe bandă rulantă, semn că aleșilor de pretutindeni nu le pasă de banii publici.

Primăria din Foltești este condusă de o femeie. Lenuța Munteanu este membră PSD și s-a dovedit a fi foarte darnică. La propunerea ei, salariații Primăriei și consilierii locali au fost recompensați din bugetul local.

Curtea de Conturi a constatat că Primăria Folteşti a acordat, între decembrie 2014 şi decembrie 2016, premii şi cadouri de 18.000 lei. Printre altele, norocoșii din Foltești au primit, în mod ilegal, sticle de vin și șampanie, fursecuri și alte atenții. Bineînțeles, din partea Primăriei Foltești nu a venit nici o explicație. Unul dintre consilierii locali a declarat că aleșii sunt de acord să plătească darurile primite pentru a nu o băga la cheltuială pe contabila care a semnat documentele de plată.

„S-a votat într-o ședință de Consiliu Local ca fiecare, dacă binevoieşte, să plătească ce a primit. Dacă nu, plăteşte doamna primar sau contabila. În jur de 600 de lei ar trebui să dăm înapoi fiecare. Cadouri erau sticle de șampanie, vin şi fursecuri, de astea. Dacă vrem noi dăm banii înapoi. S-a hotărât în Consiliu să dăm banii înapoi … cei care au beneficiat. Noi nu ne gândim la primăriţă, ea poate să plătească cât mai mult, dar ne gândim la contabilă ca are doi copii mici”, a explicat Alexandru Dinu, consilier local la Primăria Foltești.

Darnică a fost şi Primăria Frumușița din vecinătate, unde nu doar angajaţii au fost „omeniți” ci și cadrele didactice de la unitățile din zonă. Acolo, primar este Nelu Munteanu, soțul primăriței de la Foltești. Prins cu prejudiciul în vine, primarul pesedist spună că le va cere oamenilor banii înapoi. „Ce să comentez? La punctul acesta Curtea de Conturi are dreptate. Eu le-am dat de Crăciun câte 100 de lei și acum trebuie să recuperăm banii. O să le imput la fiecare, nu avem ce face”, a declarat primarul PSD al comunei Frumușița, Nelu Munteanu.

Inspectorii Curții de Conturi au aflat că în comuna Frumușița cadourile au fost acordate fără acordul Consiliului Local.

„În perioada 2015-2016, Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Frumuşiţa, Şcoala Gimnazială „Petru Rareş” Frumuşiţa şi, respectiv Şcoala Gimnazială nr. 1 Frumuşiţa au efectuat plata nelegală a sumei totale de 14 mii de lei….Suma estimată a abaterii, reprezentând pachete cadou acordate salariaţilor, cadrelor didactice şi, respectiv, personalului auxiliar, după caz, fără a motiva cadrul legal în baza căruia aceste categorii de beneficiari au dreptul să primească astfel de bonusuri, în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu permite  acordarea altor forme  de remunerare în afara salariului şi nu a existat aprobarea Consiliului Local pentru alocarea fondurilor necesare pentru achiziţionarea acestor pachete cadou”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Primăriile conduse de soții Munteanu au termen până pe 30 aprilie să recupereze prejudiciile stabilite de inspectori. Curtea de Conturi avertizează că nerecuperarea prejudiciului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.


Distribuie articolul

You May Also Like