Ca după război: furtuna de marți a făcut prăpăd în județul Galați

Distribuie articolul

Furtuna violentă de marți a făcut prăpăd în Galați. Vântul puternic care a atins 90km/h a făcut pagube importante atât în oraș cât și în comune. Sute de copaci au fost doborâți de rafalele puternice. Din nefericire, în urma furtunii au fost și persoane rănite. 22 de gălățeni au ajuns la spital cu diverse traumatisme iar cinci persoane au rămas internate. În cazul unui tânăr de 30 de ani din comuna Vânători medicii au declarat cod roșu deoarece victima a fost lovit puternic în abdomen de un copac rupt de vânt.

„La Galați au ajuns la spital 22 de persoane cu diferite traumatisme. În prezent, un singur caz mai este considerat de cod roșu, este vorba despre tânărul de 30 de ani din Vânători peste care a căzut un copac. El are traumatisme la nivelul bazinului. Ceilalți răniți sunt în stare bună, au traumatisme ușoare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, Eugen Chiriță.

Crengile rupte sau copacii smulși din rădăcini au căzut peste mașini, case și rețele electrice. Potrivit bilanțului realizat de autorități miercuri, 26 iulie, sute de copaci au căzut în oraș și în județ, au fost avariate 30 de autoturisme și două case, mai multe gospodării din Tecuci au fost inundate. În ceea ce privește rețeaua rutieră, pe mai multe drumuri naționale, județene și în interiorul orașului s-a circulat cu greutate din cauza resturilor de pe carosabil.

Furtuna a lovit foarte puternic și orașul Galați. Potrivit Comitetului pentru Situații de Urgență convocat de primarul Ionuț Pucheanu în urma furtunii care a avut loc marți au fost numeroase pagube.

„În urma furtunii care a avut loc marți după-amiază (preț de 15 minute vântul a bătut cu putere atingând la rafală 70-90 km/h) s-au sesizat: peste 130 de copaci căzuți, 5 străzi blocate (Regiment 11 Siret, Milcov, Gheorghe Asachi, Domnească, Aurel Vlaicu), 10 victime (nici un deces), 5 mașini avariate, 1 casă avariată și mai multe garduri, 1 stâlp pentru troleibuz căzut, firul de contact pentru tramvaie rupt în trei locuri”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Ardean.

În orașul Galați, echipele de intervenție au stat pe teren toată noaptea. Au intervenit angajați de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la Serviciul Public Ecosal, de la Gospodărire Urbană, de la Societatea Apă-Canal, de la Poliția Locală, de la Poliția Rutieră și de la Direcția de Ordine Publică. De asemenea voluntari ai UVSAR Galați au fost prezenți pe străzile orașului oferind ajutorul lor.

Și rețelele electrice din județ au fost puternic afectate. Sute de gălățeni nu sunt alimentați cu energie electrică, la peste 10 ore de la furtuna violentă.

„La ora 7.00, mai erau afectate 14 Linii Electrice Aeriene de medie tensiune (5 total și 9 parțial),174 Posturi de Transformare, care alimentează în total aproximativ 1.000 de consumatori. Până la această oră au fost depistați 8 stâlpi de medie tensiune rupți. Sucursala Galati a suplimentat specialiștii din teren. Sunt acum peste 60 de angajați ai Sucursalei de Distribuție, ajutați de colegii din cadrul Agenției de Întreținere Servicii Energetice, care acționează, organizați în 22 de echipe, pentru remedierea defecțiunilor apărute. Au fost remediate defecțiunile din rețeaua de înaltă tensiune și o parte dintre cele din rețeaua de medie tensiune. În acest moment echipele se concentrează pe rețeaua de joasă tensiune, în vederea alimentării tuturor consumatorilor. Intervențiile se desfășoară însă destul de greu din cauza copacilor și crengilor cazute în rețea”, anunță prin intermediul unui comunicat de presă al SDEE Muntenia Nord.


Distribuie articolul

You May Also Like