România intră în stare de urgență. Ce presupune această măsură anunțată de președintele Klaus Iohannis

Distribuie articolul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând de luni, în România se instituie starea de urgență. Este vorba despre un set de măsuri excepționale cu ajutorul cărora autoritățile pot gestiona mai bine criza provocată de coronavirus, prin alocarea de fonduri suplimentare și prin impunerea interdicțiile necesare combaterii COVID-19.

„Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”, scrie în OUG numărul 1 din 1999.

Conform aceleiași ordonanțe, pe perioada stării de urgență „vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale (…) Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, se stabilește prin OUG numărul 1 din 1999.

Pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără: să limiteze sau să interzică de tot circulația mașinilor, să efectueze razii, controale, percheziții, să închidă temporar benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice, să suspende apariția sau difuzarea unor emisiuni radio sau TV, să raționalizeze alimente, să emită ordonanțe de urgență, să emită ordonanțe militare sau să interzică circulaţia feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute.


Distribuie articolul

You May Also Like