Brăila/ Suspiciune de pestă porcină la cea mai mare fermă de porci din România

Distribuie articolul

O suspiciune privind prezența pestei porcine africane a apărut vineri, 24 august, la cea mai mare fermă de porci din județul Brăila. Este vorba despre complexul din localitatea Gropeni, format din mai multe unități, care adăpostesc aproape 140.000 de porci. Dacă specialiștii vor confirma prezența virusului, vor fi eutanasiate toate animalele din ferma aflată pe locul doi în Europa și pe primul loc în România ca număr de porcine.

Autoritățile au fost informate despre suspiciunea apărută la ferma de porci din Gropeni. Informația este confirmată de șefii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceștia au anunțat că suspiciunea a apărut la fermele din localitatea Gropeni care aparțin unei societăți comerciale. Prezența pestei porcine a fost confirmată deja de un laborator din Brăila, dar pentru confirmarea oficială este nevoie și de verdictul Laboratorului Național de Referință din București.

„În acest moment avem confirmarea la Tichilești, 35.000 de porci, deja a început eutanasierea, avem suspiciune la o societatea care are între 135.000 și 140.000 de porci, sunt trei ferme acolo. Am trimis în cursul dimineții probele la Laboratorul Național de Referință, așteptăm, diseară, mâine dimineață, vom avea confirmarea sau infirmarea. Nu umblăm cu bănuieli. Laboratorul Sanitar Veterinar din Brăila face doar primele probe, la noi rezultatele au ieșit pozitive. Asta înseamnă că suntem în fază de suspiciune”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan.

Suspiciunea de la Gropeni apare la doar 24 de ore după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din județul Brăila cu 35.000 de porci. Autoritățile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morți aruncați în Dunăre.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste  ferme se datorează apei, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri, a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească între Brăila și Galați. Sunt cetățeni inconștienți, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în aceste ferme din județul Brăila”, a precizat Gicu Drăgan.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării și în exploatații comerciale, aproape 30.000 de porci fiind eutanasiați de veterinari.


Distribuie articolul

You May Also Like