Bolnavii de cancer, puși pe drumuri. Secția de Radioterapie a Spitalului Județean din Galați s-a închis pentru modernizare

Distribuie articolul

Mii de pacienți de la Spitalul Județean din Galați sunt puși pe drumuri după ce Secția de Radioterapie a unității gălățene s-a închis pentru modernizare. Este vorba despre persoane cu afecţiuni oncologice din județele Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea care sunt nevoite să se deplaseze la București, Iași, Brașov sau Bacău pentru a face tratament. Secția a fost închisă pe 1 august, iar lucrarea de modernizare va ține cel puțin trei luni.

Pacienții au fost anunțați că trebuie să-și caute de drum. Lor li s-a prezentat o listă cu unitățile în care pot merge pentru a continua tratamentul.

„Începând cu data de 1.08.2018 Secția de Radioterapie s-a închis provizoriu ca urmare a lucrărilor de execuție ce se efectuează în cadrul proiectului extindere și reamenajare ale secției și pentru aducerea acceleratorului pe fondurile Băncii Mondiale. Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pacienţii pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul  de Oncologie Dr. Alexandru Trestioreanu IOB  Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davilla Bucureşti,  Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, a anunțat Valentina Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei.

Și în povestea de la Secția de Radioterapie și-au băgat politicienii coada. De data asta, cu folos, spun medicii.

„…așa investiții cum au început să vină, nu s-a mai întâmplat așa ceva. În sfârșit, factorul politic a înteles că cea mai bună unitate prin care poți să-ți faci campanie, este spitalul. Pacienții și vizitatorii înseamnă împreună aproximativ 170.000 de persoane care trec prin spital, într-un an”, a declarat Dumitru Istvan, șeful Secției de Chirugie Toracică din cadrul Spitalului Județean Galați.

Secţie de Radioterapie va fi adusă la standarde europene cu bani de la Consiliul Județean Galați. Investiția de peste 5 milioane de lei presupune ridicarea unei noi clădiri lângă policlinica spitalului care va avea camere de iradiere şi comandă, cabinete medicale, lift, sală de recepţie, vestiare, grupuri sanitare şi căi de acces subterane și supraterane. În plus, într-un buncăr subteran vor fi aduse două acceleratoare liniare de particule(primul la toamnă, al doilea anul viitor), achiziționarea și montarea lor fiind suportate de Ministerul Sănătății, cu bani de la Banca Mondială.


Distribuie articolul

You May Also Like