Boicotul nibelungilor

 

Mâine, sau mă rog, astăzi când va fi citit acest editorial, pare, doar pare a se petrece o chestie total aiuristică, venită dinspre șarlatanul diliu ce răspunde uneori la numele de Călin Georgescu.

 Un individ, umflat cu pompa de la răsărit, ce a fost la un pas să ajungă la Palatul Cotroceni prin fraudă informatică.

Șarlatanul diliu are încă priză la public, dar aici nu este vorba câtuși de puțin despre politică ci evident despre (in)cultură politică, manipulare grobiană și chiar mitomanie ordinară.

 A spus șarlatanul diliu zilele trecute că lanțurile de hipermarketuri trebuie boicotate astăzi, luni, 10 februarie pe motiv că ar direcționa profiturile spre țările de proveniență. Cităm: „…Marile multinaționale declară zero profit pentru că exportă profitul”.

O aiureală indubitabilă de vreme ce orice român poate vedea pe site-urile Ministerului Finanțelor cifrele de afaceri și profituri ale acestor companii.

Iar ca exemple, putem da: „…lanțul francez Carrefour a raportat un profit de 249 milioane lei în 2023, Lidl Discount a avut un profit de peste un miliard de lei, Kaufland a avut un profit de 864 milioane lei, iar Mega Image a avut un profit de 218 milioane de lei…”

Mai mult decât atât, evident că pe lângă impozitul pe profit, aceste companii plătesc și alte taxe și impozite, de la contribuțiile pentru fondul de sănătate și fondul de pensii la autorizații de funcționare și taxe locale. De asemenea, aproape trei sferturi din mărfurile comercializate în aceste lanțuri de magazine sunt produse în România, fie că vorbim de companii cu capital românesc sau nu.

Exemplu: Napolact, brand important pe piața produselor lactate, o societate cu capital majoritar olandez. Ce facem? Îi boicotăm și pe ei? Și pe cei peste 1000 de fermieri români parteneri ai acestei companii? Șarlatanul diliu se pare că așa dorește…

Dar, mitomania a fost ridicată de cetățeanul Georgescu la rang de virtute.

Un asemenea boicot, programat pentru o zi lucrătoare, este din punct de vedere economic, fix nimic.

Vor fi ceva pierderi financiare, în cel mai prost scenariu, acela de a se alinia majoritatea populației la acest demers, dar ele vor fi recuperate în doar câteva zile prin ajustări de prețuri. Cine va pierde în această situație? Oare cine, decât clienții?

Au mai fost în timp propuneri din categoria asta, care, din fericire, nu au intrat în morișca legislativă. Ba să închidem aceste magazine sâmbăta și duminica ca să poată să vândă și cel de la colțul străzii, ba să le mutăm în afara localităților.

 Numai minți „luminate”, foarte odihnite iar posesorii acestora, probabil devreme acasă.

Concluzionând, nu dau nicio șansă acestui tip de aroganță pentru simplul motiv că efectul de bumerang este evident.

O inițiativă politică care să vină cu și mai multă consistență pentru producătorii români este de dorit însă nu ne putem întoarce în narcisismul timpuriu și să luăm la cunoștință Mercurialul, să dăm fuga după un kil de gulii la Gostat.

Cine dorește, ok, poate să-l susțină până în pânzele… murdare pe șarlatanul diliu, dar asta nicidecum nu înseamnă suveranism, patriotism sau ce-o mai fi pe-acolo. Apropos, suveranismul este cu totul altceva, Georgescu, Simion, Șoșoacă, cu tot neamul lor se cred astfel într-un mod total vulgar.

În democrație, că de asta am ales calea asta în 1989, nu cred că e cazul să ne spună nimeni de unde să cumpărăm, de la cine să cumpărăm sau ce să cumpărăm. Cine vrea altfel, ori face o plimbare în trecut, chiar și ipotetică, cu mintea și cu gândul, ori își ia câte-un bon de fugă mai spre Răsărit.

 

Ai putea fi interesat și de: