Aventurile financiare ale investitorilor de la Plaja Dunărea

Distribuie articolul

După ce a trecut un an de zile iar oamenii de afaceri implicați în renovarea Plajei Dunărea nu au reușit nici măcar să obțină o autorizație, aflăm o parte din performanțele lor economice: firme în faliment și instrumente de plată fără acoperire în bancă. Motiv pentru care li se cere o garanție, în caz că ar mai continua contractul.

”Impasul în care s-a ajuns la Plaja Dunărea, unde a trecut deja un an și se vorbește despre rezilierea contractului, era previzibil dacă analizăm performanțele celor implicați: se promit peste șase milioane de euro din partea unor oameni cu firme falimentare, care au emis bilet la ordin fără acoperire sau cu societăți comerciale ce nu au performanțe economice la nivelul investițiilor promise”, a declarat, într-o conferință de presă, senatorul liberal George Stângă.

În urmă cu un an, Primăria Galați concesiona firmei Karan – Business & Finance Plaja Dunărea, pe o perioadă de 49 de ani, în schimbul sumei de 25.000 de lei/ lună. Compania se angaja să investească peste 6 milioane de euro în modernizarea locului, dar deocamdată nu a reușit să pună la dispoziția gălățenilor decât niște piscine gonflabile.

Experiența economică a actorilor implicați este una care dă de gândit. Astfel, Neculai Gălățanu, reprezentantul Karan – Business & Finance, a emis în 2009 un bilet la ordin fără acoperire pentru suma de 39.779,36 lei, în numele Axa Trans Group din Mangalia. Pentru că nu avea disponibil în cont, cei care trebuiau să încaseze banii, Start SA, s-au adresat instanței care a încuviințat executarea silită. Din cauză că suma nu a putut fi recuperată nici de executorul judecătoresc, s-a dispus falimentul firmei Axa Trans și tragerea la răspundere a lui Gălățanu pentru un total de 50.144 lei.

În vreme ce în Galați susține că investește sute de mii sau milioane de euro, în 2014, în Mangalia, le cerea magistraților să îi acorde ajutor public judiciar, adică să fie scutit de plata taxei de timbru, pe motiv că este sărac. În 2015, intra și în vizorul Compartimentului urmărire și Executare Silită al Primăriei Mangalia, pentru neplata taxelor locale, iar în 2016 judecătorii încuviințau să fie executat silit pentru o datorie de 1.202,42 lei, către Debt Collection Agency SRL.

Karan Business & Finance, firma care s-a angajat la investiții în Plaja Dunărea și care are ca principal obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management, a avut în 2016 o cifră de afaceri de 106.216 lei și o pierdere de 42.012 lei. De la nivelul unei cifre de afaceri ce abia depășește 20.000 de euro, promite însă investiții de peste 6 milioane. Datele financiar – contabile pentru 2017 nu sunt disponibile.

În ceea ce-l privește pe irakianul cu cetățenie italiană Rezazadeh Mohammad Kermani, el figurează la Registrul Comerțului ca fiind acționar direct în trei firme.

Una dintre ele, Kermany Grup, a avut în 2016 o cifră de afaceri 2 milioane de lei (sub 450.000 de euro) și un profit de 462.100 lei, cu 9 angajați. Cea de-a doua, Kermany Com, a avut în 2016 cifră de afaceri zero, zero angajați și pierderi de 155.431 lei. Cea de-a treia este pusă pe butuci: Kermany Invest, cu principalul obiect de activitate ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” avea în 2015 un angajat și 39.771 lei pierderi, la o cifră de afaceri zero. În 2014 avea tot 1 angajat, 492.420 lei pierderi iar cifra de afaceri era tot zero. Tribunalul București a dispus în 10.10.2016 închiderea procedurii de insolvență a Kermany Invest, urmând ca apelul să fie judecat de Curtea de Apel București.

Kermani este acționar (50%) și administrator cu puteri depline la Karan Business & Finance din septembrie 2017. Celelalte 50% dintre acțiuni le deține Ana – Roxana Rusu, născută în 1977, din București, care s-ar părea că este soția lui Neculai Gălățanu, conform declarațiilor făcute de Kermani în conferința de presă de săptămâna trecută.

”În baza performanțelor economice dovedite de cei implicați în investiția de la Plaja Dunărea, Primăria Galați nu ar trebui să continue acest proiect fără a avea garanții solide de bonitate financiară. De asemenea, solicităm să fie prezentat contractul încheiat între părți și calendarul investițiilor asumate”, a mai cerut George Stângă.


Distribuie articolul

You May Also Like