ANRE împarte dreptatea cu dublă măsură

Distribuie articolul

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat astăzi că va amenda Electrica și Enel cu până la 200.000 de lei, pentru fiecare zonă unde nu a fost reluată furnizarea energiei electrice, după furtunile violente din vestul țării.

„Am demarat la Enel și Electrica o acțiune de verificare, să vedem dacă au respectat prevederile legale, potrivit cărora trebuie să alimenteze toți consumatorii din mediul urban în 48 de ore, iar pe cei din mediul rural în cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, în cazul unei furtuni deosebite, cum a fost cea de duminică. Acolo unde nu s-a respectat această prevedere, vom aplica o amendă de până la 200.000 de lei pentru fiecare zonă care nu este alimentată”, a declarat astăzi, pentru Agerpres, președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Decizia șefului ANRE ar fi lăudabilă, dacă nu ar arăta dubla măsură cu care această Autoritate Națională judecă lucrurile. În luna aprilie a acestui an, un episod de iarnă severă a afectat județul Galați, cu consecințe serioase. Viscolul violent a făcut prăpăd în sistemul de alimentare cu energie electrică din județul Galați. Două magistrale de înaltă tensiune și 40 de linii aeriene de tensiune medie au fost rupte, anunța atunci Electrica Galați. Este vorba despre magistralele Tudor Vladimirescu-Schela și Liești-Tudor Vladimirescu. Vântul dezlănțuit a pus la pământ 11 stâlpi de înaltă tensiune și peste 100 de stâlpi de medie tensiune. 835 de posturi de transformare din 53 de localități ale județului Galați nu au avut curent electric, majoritatea zile în șir, nu 48 sau 72 de ore, cum tună și fulgeră acum șeful ANRE. Din cauza avariilor din rețeaua de electricitate, stația de pompare a apei de la Salcia Liești a fost oprită. Din acest motiv, s-a raționalizat furnizarea apei potabile în municipiile Galați și Tecuci, în orașul Târgu Bujor și în 18 localități rurale. Au fost și localități care nu au avut apă zile în șir.

La Tg. Bujor, în satul Moscu, spre exemplu, sute de oameni nu au avut curent electric aproape trei săptămâni, deși ar fi trebuit să aibă în 72 de ore, după cum spune Niculae Havrileț. Situația a fost confirmată de primarul orașului Tg. Bujor.

”Am avut oameni la Moscu care au stat aproape trei săptămâni fără curent electric. E inadmisibil. Am scris atunci la Guvern, dar nu m-a auzit nimeni. Oare ANRE nu funcționa și în aprilie? Sau Tg. Bujor nu e Timișoara? Nu este normal să se facă diferențe între localități. Și la Timișoara, și la Tg. Bujor trăiesc tot oameni și au aceleași drepturi. Dar pentru Tg. Bujor, ANRE nu s-a autosesizat și nu a dat nicio amendă, când oamenii au stat trei săptămâni fără lumină”, ne-a declarat primarul orașului Tg. Bujor, Laurențiu Gîdei.

Distribuie articolul

You May Also Like