Fostul Inspector șef al Inspectoratului Școlar Galați și actual deputat ”de Galați” în Parlamentul României i-a poziție în Forul legislativ, față de situația absurdă din Educația românească.
Declarație politică. Stimați colegi,
O mare nedreptate se consumă tăcut, sub ochii noștri, în fiecare zi, de mai bine de cinci ani. Este vorba de sute de mii de angajați din educație care au mers la muncă, și-au făcut datoria față de societate fără ca și societatea să-și facă datoria față de ei.
Mai exact, angajații din educație nu și-au primit drepturile salariale integrale aferente perioadei 2017 – 2021 și au fost nevoiți să meargă în instanțele de judecată pentru a le fi recunoscute. Din păcate, doar cu recunoașterea au rămas. În locul punerii în executare a deciziilor magistraților, profesorii au primit o grilă de eșalonare și promisiunea unui 5% anul acesta, a 10% anul viitor și a 25 până la 35% în următorii trei ani. Concret, dacă se respectă graficul, abia în 2026 își vor primi drepturile.
Ar fi fost, poate, de înțeles dacă nu existau bani și ar fi trebuit să facă, alături de alte categorii profesionale, sacrificii salariale. Dar perioada în care drepturile le-au fost ignorate este una dintre cele mai bune, la nivelul întregii țări.
România a fost printre fruntașele Europei la creștere economică, cu 7,1% în 2017, 4,4% în 2018 și 4,1% în 2019. În ultimii șase ani a avut un minus de 3,9% doar în 2020, din cauza pandemiei, urcând apoi din nou la plus 5,9% în 2021 și o estimare de 5,8% pentru anul acesta.
Mai mult, previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene pentru România sunt pozitive, deși criza mondială lovește pe mai multe fronturi. Ne așteptăm la 1,8% creștere economică în 2023 și 2,2% în 2024.
Concluzia: bani sunt. Cu toate acestea, profesorii așteaptă de cinci ani să primească ce li se cuvine. Vorbim de „România educată” drept unul dintre cele mai importante proiecte naționale, dar nu-i plătim pe cei direct implicați. Nu mai vorbesc de faptul că ar trebui să existe măcar o corelare cu rata inflației dacă nu chiar o dobândă pentru banii pe care statul îi ia cu „împrumut” forțat.
Revin la concluzie: bani sunt, o dovedesc performanțele economice din ultimii ani. Invit atunci reprezentanții Ministerului de Finanțe să găsească o modalitate să-și și achite integral și rapid. În condițiile în care media salarială din educație este sub cea națională, fiecare leu este extrem de important pentru această categorie profesională. Și e important să primească acum ce li se cuvine, când vremurile sunt grele și toate s-au scumpit, nu peste câțiva ani când le vor intra în conturi niște zerouri mâncate de inflație.