Alegerile UDJG în incertitudine: „Pumnul în gură și forțări” conform fostului rector!

Distribuie articolul

În contextul alegerilor iminente pentru funcția de rector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG), programate pentru 22 aprilie, fostul rector, care nu a fost validat de Ministerul Educației pentru un nou mandat, Puiu Lucian Georgescu, deși s-a retras din cursă, ieri acesta a revenit cu o serie de declarații puternice la Pro Lider Fm. El a criticat Ministerul Educației pentru că ar fi impus un calendar electoral care, în opinia sa, încalcă legea. „Ministerul Educației a impus universității un calendar care contravine legii în mod clar,” a spus el, adăugând că „acțiunile ministerului se contrazic una pe alta” și că abordarea lor nu este una legală, ci una de „pumnul în gură și forțări.”

Întrebat de ce nu a candidat din nou, el a reiterat faptul că este implicat într-un proces judiciar cu Ministerul Educației. Referindu-se la alegerile care urmează, a subliniat incertitudinea lor: „Probabil că alegerile vor fi sau nu vor fi, depinde de ce hotărăște instanța pe 19 aprilie”, dar comunitatea academică ar trebui să se gândească la problema unor blocaje administrative create de minister, precum cele legate de bursele studenților și compoziția nelegală a consiliului de administrație, care nu include rectori. „Deja sunt niște blocaje, de exemplu, pentru bursele studenților.[…] Sunt încurcături și aici. Consiliul de administrație […]nu conține rectori. Deci, conform legii nu există […]și nici hotărârile consiliului de administrație nu sunt nici ele legale,” a explicat fostul rector.

Pe lângă aceste acuzații, Georgescu a evidențiat și riscul unui „monopol de putere fără nicio urmă de academism democratic,” care constituie un „pericol real.” Acesta a subliniat influența posibilă a intereselor financiare asupra alegerilor, cu referire la bugetul universității de 69 de milioane de euro: „Există unii oameni care preferă să se implice direct. […]persoane cu interese care cred că vor avea o părticică din felia de tort de 69 de milioane de euro.”

Situația rămâne nesigură până când instanța va decide, pe 19 aprilie, dacă alegerile vor avea loc așa cum sunt programate. Georgescu așteaptă cu interes rezultatul, sperând că acesta va clarifica și soluționa problemele legale și administrative existente, reiterând faptul că hotărârea Senatului din 15 decembrie care îl valida în funcție a rămas unicul document încă necontestat de nimeni. „Acea hotărâre a rămas în aer. Orice hotărâre contrară ar trebui să o anuleze pe prima, or prima ar trebui anulată de universitate în instanță. Pe aia nu a atacat-o nimeni. Nici universitatea, nici senatul, nici grupul de interese de care vă povesteam. Aștept cu interes să o atace, pentru că nu se poate emite o hotărâre cu același conținut referitoare la altă persoană.”


Distribuie articolul

You May Also Like