Alegerile locale și parlamentare din 2020 ar putea fi amânate

Distribuie articolul

Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor sau organizarea acestora în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus. Potrivit unor documente obținute de jurnaliștii de la G4Media.ro, reprezentanții AEP s-au adresat președintelui României, Klaus Iohannis, și premierului Ludovic Orban, susținând că alegerile sunt foarte greu de organizat pe parcursul acestui an.

G4Media.ro citează din documentele obținute prin care AEP susține că în contextul epidemiei de COVID-19, „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”. Specialiștii AEP dau exemplul unor țări care au amânat deja data alegerilor și au redactat un proiect de lege care va produce efecte similare în România.

Conform proiectului de lege, mandatele deținute de primar și președintele Consiliului Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de CJ, nou-ales. La fel se întâmplă cu mandatele consilierilor locali și județeni. Alegerile se organizează la cel mult 6 luni după încheierea stării speciale, mai scrie în proiectul redactat de Autoritatea Electorală Permanentă.


Distribuie articolul

You May Also Like