Alegerile la UDJG, o sagă fără sfârșit!

Distribuie articolul

Saga electorală de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați rămâne în centrul discuțiilor comunității academice, fără ca programul noilor alegeri să fie clarificat, deși rectorul interimar a fost numit pentru o perioadă limitată de trei luni. Conflictul dintre fostul rector, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, și contracandidatul său, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, continuă să escaladeze în urma unor declarații televizate și a acțiunilor ulterioare ale ambelor părți.

Pe lângă contestațiile legale, care au avut un eșec, în data de 23 februarie, Georgescu a apelat la o emisiune TV, participând la un program realizat de DC News, finanțat din resursele universității, pentru a-și exprima poziția, în ciuda faptului că nu mai ocupa oficial funcția de rector. Conform unui raport realizat de „Jurnalism fără mogul”, emisiunea a fost, de fapt, plătită, însă telespectatorii nu au fost informați prin niciun avertisment că DC News a primit fonduri de la Universitatea „Dunărea de Jos” pentru a-l găzdui pe Puiu Lucian Georgescu în studio.

Înregistrările oficiale din SEAP indică faptul că, la data de 6 aprilie 2023, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a atribuit firmei DCNews Media Group SRL un contract de „servicii de promovare și publicitate”, în valoare de 76.100 de lei. Contractul stipula ca DC News să realizeze „10 emisiuni online sau reportaje de 30 de minute fiecare și știri online care să anunțe aceste emisiuni (câte 3 articole pentru fiecare emisiune)”.

Astfel, Puiu Lucian Georgescu a profitat de acest contract de publicitate, încheiat pentru promovarea Universității ca instituție și a acțiunilor sale, pentru a-și aborda problemele personale, acuzând diverse figuri politice și academice de implicare. Timp de 46 de minute, acesta și-a prezentat varianta lui cu privire la scandalul alegerilor de la Universitatea Dunărea de Jos, care s-a soldat cu invalidarea sa în funcția de rector. Printre altele, Georgescu a menționat un „domn profesor deputat de la PSD Galați” și un „plagiator recunoscut” în mediul academic, sugerând că aceștia ar dori să îl marginalizeze. Unul din motivele elucidate ar fi faptul că domnul profesor de la PSD ar avea planuri pentru ca Facultatea de Medicină și Farmacie să devină o entitate separată, o idee pe care Georgescu o respinge.

Pe de altă parte, contracandidatul său, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, a răspuns printr-un interviu în „Viața liberă” și declarații pe Facebook, subliniind legalitatea acțiunilor Ministerului Educației de invalidare a alegerilor și necesitatea unui nou proces electoral echitabil. De asemenea, a criticat acțiunile fostului rector de a amâna procesul electoral și de a-și asigura sprijinul prin măriri de salarii acordate în mod discutabil. Mai mult, acesta a vorbit despre faptul că una din poveștile aruncate pe piață,  cea cu revizuirea Cartei, care, chipurile, nu se poate înfăptui în termenul de trei luni indicat de minister, deoarece ar fi necesară o „amplă consultare a mediului academic” are „menirea să deturneze procesul simplu, de punere de acord a câtorva puncte din Cartă cu legislația curentă și trimiterea acestui document revizuit către minister în cel mai scurt timp, împreună cu noul calendar al alegerilor de rector”.

Fetecău cataloghează tacticile lui Georgescu ca fiind scenarii seducătoare pentru anumite audiențe, marcându-le ca exemple de autovictimizare.

„Poveștile cu ruperea Facultății de Medicină și Farmacie din corpul Universității, cu neplata salariilor și cât de greu îi va fi doamnei rector interimar să semneze toate documentele universității nici nu merită comentate, trebuind tratate drept ceea ce sunt: fumigene menite să slujească intereselor personale ale domnului Georgescu, nicidecum interesului general al universității”, afirmă Fetecău.


Distribuie articolul

You May Also Like