ALEGERI LOCALE 2020 – ANALIZĂ

Distribuie articolul

Cineva, cândva, spunea că pentru a emite un punct de vedere de valoare trebuie să te ducă mintea să vezi ce-i pe masă dar și ce-i sub ea.

Latura analitică nu a fost și nici acum nu este o virtute caracteristică nației. Indiferent că suntem angrenați în zona politică, că avem menirea să o observăm sau avem pasiuni ascunse față de ea, din ce se afișează, cu părere de rău, am rămas tot la stadiul rudimentar de galerie sau comentatori ai politicii de bodegă.

Rezultatele le știm. Ne plac sau nu, astea sunt. Se putea mai mult pentru unii. Câte decepții am avea, rămânem cu un mare câștig. Scena politică gălățeană s-a curățat de formațiuni de balama, cu politicieni atârnători, care nu au adus plusvaloare Galațiului niciodată.

Ejectarea  ALDE, PPU-SL, PMP, PRO ROMÂNIA cu traseiștii siniștri, Cristinel Dima, Picu&Durbacă, Cristache – pemepeu și a senatorului de Pechea, Nicu Marin e marea realizare a acestor alegeri. Pentru că nu vor mai putea regla conturi, nu vor mai putea deschide gura o bună bucată de vreme pentru a emite vreo propoziție. De fraze, nici nu poate fi vorba…

Să ne reamintim elucubrațiile din campanie…

Durbacă – luăm 20% cu Picu! Am plecat de la Pro România cu toate organizațiile. Avem peste 3000 de membri și organizații în aproape toate localitățile. Ok. Cum vă spuneam dăunăzi, senilitatea la unii nu-i de două feluri!

Dima – Noi suntem liberalii! Cei de la PNL nu reprezintă decât interese de grup. Vom trece pragul fără emoții! Avem o echipă valoroasă! Ok și la voi. Echipă de curling, poate! Cristinele, toată campania ți-am spus de 2,74 % Cât ai scos? Bla-bla-bla!

Cristache – Începuse pre-campania foarte bine, poate cel mai bine. Activ, plusa la imagine zi de zi. Apoi, s-a prăbușit castelul. Parcă a fost într-o stare de beție continuă. Habar n-am ce-a fost în capul lui, însă, așa cum spuneam, trebuie pus serios mâna pe carte! Cu păreri de rău pentru matriarhatul partidului.

Marin – Dezastruos. Acesta e cuvântul. Pe lângă faptul ca ați fost extrem de terni, v-a răpus și Covidul pe final. Ghinion. Nici macar la Pechea, n-ați făcut vreo…telemea! Nasol!

Deci, aici vorbim de…succesuri ale Galațiului și gălățenilor.

PSD – campanie la limita legii!

Ăștia au fost mereu experți în a sta la limita ofsaidului și de a încerca vigilența electoratului sau a celor ce aplică legea. Farseori înnascuți au apelat la toate mizeriile permise de lege pentru a-și atinge scopul. Chiar nu cred că aveau nevoie de ele, dar dacă e permis, cu mare plăcere.

Campanie slabă în urban și de ultimă speță în rural.

Să le luăm pe căprării.

Galațiul a fost adjudecat fără probleme pe mai multe zone de lucru gândite și exploatate de mai multă vreme.

Aparițiile constante în media, distanțarea imaginară față de siglă și tot ce înseamnă PSD, intrarea într-o zonă de noncombat cu adversarii politici, și exploatarea la maximum a tot ceea ce înseamnă cadre bugetare sau angajați de la societățile din subordine sunt câteva linii de la care nu s-au abătut.

 A mai fost și interesul pentru o prezență mică la vot, știut fiind faptul că electoratul lor e cel mai disciplinat – pensionari, bugetari, SC din subordine, cei ce depind de ajutorul minim garantat, romi, pușcăriași etc.

Se știe clar că a fost ordin pe unitate, toți salariații din societățile aflate sub autoritatea Primăriei sau CJ au fost, hai să nu spunem obligați ci li s-a sugerat să-și facă conturi false pe rețelele de socializare și să facă ce știu ei mai bine, să arunce cu lături. Cine nu coopera pe linia asta se expunea unor riscuri. Uman vorbind ar putea fi de înțeles, moral, nu putem vorbi decât de o armată de nevertebrate.

Rural. Aici lucrurile s-au modificat ușor comparativ cu alegerile precedente. Aveam imaginea omului de la țară, gospodar, liniștit, politicos, cu frică de Dumnezeu Ei, lucrurile nu stau chiar așa și vorbim de o anduranță eterogenă în tot județul. Cei din rural s-au înrăit inimaginabil. Cei de la oraș au rămas mult în urmă chiar dacă nivelul de abordare a răutății e al unuia abia ieșit din Peșteră.

Primarii în funcție i-au manipulat ordinar pe cei de la Legea 416, a venitului minim garantat sugerându-le că dacă nu vor vota cum trebuie nu mai primesc acei bănuți, alții au spus că dacă vin ăilalți îi vor pune la muncă grea, șanțuri, gunoaie etc și așa s-a conformat masa de manevră.

Acum, lumea la sat e mică, toți se știu cu toți iar asta e foarte bine. Aici, socialiștii au speculat reușind să acumuleze scoruri interesante. Concret, tot ce se știa despre un candidat, fie el pentru funcția de primar sau consilier, s-a pulverizat in comunitate. Amante, cine cu cine bea și mai ales cât bea, ce datorii are, unde s-a împrumutat, cu ce se ocupă nevasta, cât de gospodină e, copiii cât de normali sunt la cap și lista cu mizerii este interminabilă. Scopul scuză mijloacele. Ok. Dar dezumanizați rămâneți. Cum mai dați ochii în bătătură când ați împrăștiat in comunitate așa năzdrăvănii? Un exemplu de „epistolă”  l-am publicat acum câteva zile în Express de Dunăre, conceput și  distribuit de PSD în cea mai nordică comună a județului- Bălăbănești. Urât!

PNL –atacat de mahalagioaicele liberale

Credeam că am tranșat odată povestea cu vechea gardă dar se pare că nu. N-am să dau nume, se știu ei bine, dar cei ce fac politică pe facebook acolo vor rămâne multă vreme. Au demonstrat ce aveau de demonstrat, mandat după mandat. Suficient. Rămâneți ca moșnegii ăia doi ce-l comentau pe Kermit!

Cât privesc comentariile unora ce s-au uitat cu popcornul din dotare la aceste alegeri și solicită demisii, sunt glume bune, născute din frustrări acumulate. În iarbă, tată, la muncă și după aia comentăm

Sigur, rezultatul de ansamblu al PNL nu e mulțumitor dacă privim prin ceea ce s-a întâmplat la nivel național. Adică de ce la Vrancea s-s putut și la Galați, nu. Prezența scăzută la vot și dezechilibrul campaniei urban-rural sunt principalii factori.

Concret, liberalii s-au axat mai mult pe o campanie dusă în rural, lăsându-i pe cei de la USR-PLUS în municipiu. S-a dovedit a fi o aiureală. Și a costat. Pentru că USR-PLUS nu a mai avut scorul de la europarlamentare, pentru că prezența liberalilor în urban s-a făcut simțită doar în ultima săptămână de campanie și, se pare, nici strategia media nu a fost eficientă, pe alocuri putând vorbi chiar de un ghiveci ineficient.

Stângă-Moroșan. OK. Și mai cine? Așa, nu.

Interpretarea rezultatelor

În ceea ce privește adjudecarea localităților principalii competitori stagnează în proximitatea cifrelor de acum patru ani.

La cele mari, fie că vorbim de rural sau urban, avem un plus pentru liberali cu adjudecarea municipiului Tecuci, a orașului Berești, și a două mari localități Liești și Ivești.

Cine a mai punctat? Surpriză. Pro România. Două primării, dar ce primării. Matca și Cudalbi.

PSD nu se poate mândri decât cu trei realegeri Pucheanu, la Galați, Gâdei la Tg Bujor și Măncilă,  la Pechea. Asta dacă vorbim de principalele localități urbane și rurale ale județului. La CL și CJ, sigur situația este clară, socialiștii ducând pe mai departe sigla de „Oraș Roșu”.

Alegeri pandemice, cu oameni pandemici!

La ce ne așteptăm? La nimic. Va fi un mare NIMIC !


Distribuie articolul

You May Also Like