A scăzut foarte mult numărul absolvenților de liceu care solicită ajutor de șomaj

Distribuie articolul

Absolvenții de liceu din județul Galați nu sunt interesați de ajutorul de șomaj. Potrivit statisticilor în 2016 numărul persoanelor care au solicitat ajutorul a scăzut foarte mult în comparație cu anii precedenți. Dacă în trecut media era de 3.000 de persoane, anul acesta la Galați s-au înregistrat circa 1.100 solicitări. Marți, 25 iulie, a fost ultima zi în care absolvenții de liceu promoția 2017 s-au putut înregistra pentru indemnizația de șomaj. Începând de miercuri, 26 iulie, absolvenții se pot înregistra ca șomeri la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă dar nu mai au dreptul la ajutorul financiar oferit de stat.

Autoritățile cred că scăderea bruscă a numărului de solicitări poate fi explicată prin valoarea mică a ajutorului de șomaj. De asemenea, este posibil ca mulți dintre tinerii absolvenți să fi părăsit orașul, în căutarea unor zone mai prospere din punct de vedere economic.

Conform legii absolvenții au dreptul la acest ajutor indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Ajutorul în valoare de 250 de lei pe lună, se acordă la cerere pentru o perioadă de șase luni. Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă și sunt înregistrate la structurile ANOFM din localitatea de domiciliu/reședință pot solicita acordarea indemnizației de șomaj, dacă nu urmează o formă de învățământ și nu realizează venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, adică 500 de lei. În cazul depășirii termenului de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de munca, beneficiază de serviciile oferite de agenția pentru ocuparea forței de muncă, dar pierd dreptul la indemnizație de șomaj.


Distribuie articolul

You May Also Like