9 mai în istoria României: o zi, trei evenimente istorice

Distribuie articolul

Pe 9 mai, România marchează trei momente cruciale din istoria sa și a Europei. În 1877, în această zi, România își proclama independența față de Imperiul Otoman, un pas major, confirmat de vocea lui Mihail Kogălniceanu în Parlament, care a declarat: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”. Acest moment a încununat lupta de secole a românilor pentru libertate.

În aceeași zi, dar în anul 1945, sărbătorim victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial, marcând sfârșitul conflictului în Europa cu capitularea necondiționată a Germaniei naziste. Această dată a adus bucuria păcii după ani de război care a luat viețile a peste 40 de milioane de oameni și a adus distrugeri imense.

Pe lângă aceste două evenimente, 9 mai este sărbătorită și ca Ziua Europei, stabilindu-se în 1985 la Summit-ul de la Milano. Această zi comemorează declarația lui Robert Schuman din 1950, care a propus o nouă formă de cooperare politică în Europa, punând bazele ceea ce astăzi cunoaștem ca Uniunea Europeană.


Distribuie articolul

You May Also Like