106 ani de la bătăliile duse în Galați, în Primul Război Mondial

Distribuie articolul

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați organizează un eveniment de comemorare la monumentul Apărătorilor orașului Galaţi, sâmbătă, la ora 12.00, marcând 106 ani de la salvarea municipiului, dar şi a Europei, de invazia unităților militare bolșevizate din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe teritoriul dintre Carpați și Prut, în anul 1918, în timpul Primului Război Mondial.

Evenimentele care au precedat bătălia de la Galaţi, din 7/20-9/22 ianuarie 1918, erau de rău augur pentru România. Unele divizii rusești, parțial bolșevizate, amenințau ocuparea acestui teritoriu. În ianuarie 1918, la Galați, doar 3.000 de militari români au rezistat eroic în fața unei armate de patru ori mai numeroase. A fost o bătălie emblematică în istoria militară a Armatei Române, marcând prima colaborare între aviație, marină și trupele terestre pentru apărarea teritoriului național.

În semn de recunoaștere a curajului și sacrificiului apărătorilor, Galați a fost decorat cu Crucea de Război a Italiei în 1921 de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio, și cu Crucea de Război a Franței în 1922, prin generalul Henri Mathias Berthelot. În 1923, Societatea „Luptătorii Patriei” din Galați a propus ridicarea unui monument dedicat eroilor, realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris, inițial amplasat la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale.

Acest monument, demolat în 1962 din rațiuni „edilitare”, a fost refăcut în 2017 de Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” Galați, și amplasat pe același loc, ca parte a proiectelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Directorul muzeului, Cristian-Dragoș Căldăraru, invită publicul să participe la evenimentul de sâmbătă pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți în luna ianuarie a anului 1918, grupul statuar situat la intersecția străzii I.L.Caragiale cu bulevardul Brăilei.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: