„70/45 Gheorghe Gogescu”, expoziție personală la Galați

Distribuie articolul

Mâine, Muzeul de Artă Vizuală din Galați invită comunitatea gălățeană, la ora 18.00, la vernisajul expoziției personale 70/45 Gheorghe Gogescu, ce va avea loc în prezența artistului.

Curatorul expoziției, muzeograful Mădălina Ionașcu, spune cǎ compozițiile selectate cu această ocazie reprezintă o propunere stilistică a arhitecturii antice printr-o abordare ce amintește interpretarea lui Giorgio de Chirico, populate de figuri mitologice sau simbolice, caracteristice acestei epoci. În specificul lucărilor se regăsește capacitatea artistică de a reda, sub aspectul unei naturi statice la scară monumentală, o enigmatică realitate alternativă. Himera prinde contur și materialitate printr-o cromatică vie, asemenea celei folosite în frescele timpurilor clasice.

Atmosfera statică, suspendată în timp, permite spectatorului o imersiune liberă de zgomote vizuale în scenografiile create de către artist, pentru a transcende spre o altă dimensiune. Acest „gol” oferă fiecărui posibilitatea de a atribui spațiului personificării ale propriei imaginații sau de a te lăsa cuprins de o liniște lăuntrică într-o amintire transformată în realitate și adusă în contemporan, unde prezența unui drapaj indică ceea ce e lăsat în urmă, un trecut.

Registrul pe care sunt dispuse edificiile, descris prin alternarea de tip mozaic – tablă de șah, conferă o ulterioară stabilitate și adâncime a perspectivei, fiind ca un element de trecere între planul concret și universul personal al artistului.

Acest aspect se transpune în prototipuri de șah, realizate din diverse materiale – sticlă, lemn, ceramică, material textil, piele – pe care artistul le personalizează cu precădere în forma pieselor, ce capătă diverse trăsături stilistice trecute prin filtrul stilizării, de la o linie apropiată de cea clasică, la figurativ, decorativ, cubism și minimalism.

Lucrările artistului Gheorghe Gogescu, membru din 1981 al Uniunii Artiștilor Plastici din România, se află în colecții publice și private din România, Franța, Italia, Suedia, Canada, Statele Unite Ale Americii.


Distribuie articolul

You May Also Like