145 de ani de relații turco-române, celebrate la UDJG

Distribuie articolul

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost gazda unui eveniment de amploare ieri, marcând Centenarul Republicii Turcia și consolidând cei 145 de ani de relații diplomatice turco-române. Ceremonia a avut loc în Sala Senatului și a fost organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia la București și Consulatul General al Republicii Turcia din Constanța.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat și cu discursurile susținute de ambasadorul Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, și de prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul UDJG. Ambasadorul Altan a evidențiat importanța cooperării bilaterale în domeniul educației și al prieteniei interumane între cele două țări, adresându-se inițial în limba română publicului prezent. La rândul său, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, a exprimat recunoștința pentru deschiderea și disponibilitatea oficialităților turce și a prezentat istoricul relațiilor bilaterale ale UDJG cu universitățile din Turcia.

Ansamblul „Kalofonis” a oferit un moment artistic remarcabil, interpretând muzică veche românească din secolul al XVIII-lea compusă de Dimitrie Cantemir. Prezentările academice au abordat subiecte relevante precum „Geopolitica Marii Negre în relațiile moderne româno-turce (1878-1940)”, „Comunitatea turco-tătară din România și migrațiile în Turcia între cele două războaie mondiale” sau „Dialogul cultural Occident – Orient în scrierile lui Dimitrie Cantemir”.

Zeci de studenți prezenți au aflat despre programul de burse de studii „Türkiye Scholarships”, dedicat domeniilor de licență, masterat și doctorat. Acest program oferă oportunități de învățare la universități de prestigiu din Turcia pentru studenții și cercetătorii afiliați UDJG.

În ultimii 4 ani, UDJG a încheiat 66 de acorduri inter-instituționale cu universități din Turcia și a fost implicată în 5 proiecte Erasmus+. 112 studenți au optat pentru UDJG pentru studii, în timp ce 90 de membri ai personalului turc au efectuat schimburi de experiență. Aproximativ 45 de studenți români și-au continuat studiile în Turcia, iar 70 de membri ai personalului UDJG au realizat schimburi de bune practici.

Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul UDJG, a subliniat: „Colaborarea noastră a generat proiecte în valoare de peste 500.000 EUR și suntem parte a alianței europene Qn Alliance European University for Quality, Quintuple-Helix & Query-driven Educational Ecosystems. Activitatea noastră se bazează pe multiculturalism și plurilingvism, extinzând prezența în spațiul educațional mondial.”


Distribuie articolul

You May Also Like