Ziua mondială a siguranţei alimentare, la a VI-a aniversare

Distribuie articolul

Ziua mondială a siguranţei alimentare este marcată anual pe 7 iunie, pentru a atrage atenţia, a inspira acţiuni şi a ajuta la prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor alimentare, scrie site-ul www.un.org.

Tema din 2024 atrage atenţia asupra incidentelor legate de siguranţa alimentelor, subliniind importanţa de a fi pregătiţi pentru acest gen de incidente, indiferent cât de uşoare sau severe ar fi acestea. Incidentele legate de siguranţa alimentelor sunt situaţii în care există un risc potenţial sau confirmat pentru sănătate asociat cu consumul de alimente. Un incident alimentar se poate produce, de exemplu, din cauza unor accidente, controale inadecvate, fraude alimentare sau evenimente naturale. Deşi pregătirea pentru a gestiona incidentele legate de siguranţa alimentelor necesită eforturi dedicate din partea factorilor de decizie, a autorităţilor, a fermierilor şi a operatorilor din sectorul alimentar, consumatorii pot juca, de asemenea, un rol activ în acest sens, informează site-ul https://www.who.int/.

Pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a Zilei mondiale a siguranţei alimentare, anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat ghidul „Standardele alimentare salvează vieţi”. Ghidul releva faptul că 1 din 10 persoane din întreaga lume se îmbolnăveşte în fiecare an ca urmare a consumului de alimente contaminate. De asemenea, peste 200 de boli sunt provocate anual de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice precum metale grele. Copiii sub 5 ani reprezintă 9% din populaţie şi poartă 40% din povara bolilor transmise prin alimente contaminate.

Comisia Codex Alimentarius este cea care a stabilit standarde alimentare în ultimii 60 de ani. Codex Alimentarius cuprinde 236 de standarde, 84 de linii directoare, 56 de coduri de practică, 126 de niveluri maxime pentru contaminanţii din alimente şi peste 10.000 de standarde cantitative, care acoperă niveluri maxime admise pentru aditivi alimentari pentru pesticide, se mai arată în Ghidul de pe site-ul https://www.who.int/.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: