Ziua Mondială a Reciclării- 2024: RecyclingHeroes

Agentia pentru Protectia Mediului Galati ne reamintește că Ziua Mondială a Reciclării este doar o dată pe an, însă ”punctele de returnare sunt disponibile oricând vor cetățenii.

Hai să sărbătorim ziua de azi cu un ambalaj returnat oriunde îți este mai la îndemână!”

Din păcate, potrivit datelor statistice existente, de „Ziua Mondială a Reciclării”, țara noastră ”nu stă” prea bine. Ba, chiar România se află pe ultimele locuri la reciclare. Depunerea la groapa de gunoi este cea mai întâlnită metodă de eliminare a deșeurilor în România, spun observatorii acestei activități cu profund impact asupra comunităților.

Ziua Mondială a Reciclării este sărbătorită pe 18 martie, în fiecare an. Scopul acesteia este de a reaminti oamenilor cât de importantă este adoptarea unui comportament responsabil față de mediu. Evenimentul a fost inițiat în 2018 pentru a ajuta la recunoașterea importanței pe care o are reciclarea în conservarea resurselor noastre primare și pentru a asigura viitorul planetei.

Potrivit Eurostat, însă, în anul 2020 cele mai ridicate rate de reciclare au fost înregistrate în Italia (83%), Belgia (74%), Slovacia și Letonia (ambele cu 64%). Pe de altă parte, eliminarea deșeurilor la groapa de gunoi sau prin alte metode, reprezintă categoria de tratament predominantă în România (93% groapa de gunoi, 5% reciclat), Bulgaria (92% groapa de gunoi, 8% reciclat ) și Finlanda (84% de gunoi, 10% reciclat).

În fiecare an, „cea de-a șaptea resursă” (reciclabilele) economisește peste 700 de milioane de tone de emisii de CO2, iar această cifră se estimează că va crește la 1 miliard de tone până în 2030.

În acest an, tema Zilei Mondiale a Reciclării este RecyclingHeroes.

Ai putea fi interesat și de: