Ziua internaţională a energiei eoliene

Distribuie articolul

În România, azi s-a marcat Ziua internaţională a energiei eoliene. Evenimentul a fost stabilit pentru 15 iunie cu scopul de a promova acest tip de energie, puterea şi posibilităţile pe care le deţine şi rolul acesteia în reducerea poluării cauzate de obţinerea energiei prin arderea combustibililor fosili.

În prezent, energia eoliană reprezintă, la nivel mondial, unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă creştere, însemnând peste 300.000 de locuri de muncă de înaltă calificare, potrivit site-ului windeurope.org.

Un procent de 70-80% dintre cetăţenii din toată Europa susţin energia eoliană. Industria acţionează deja asupra recalificării minerilor de cărbune în locuri de muncă eoliene. Componentele sunt fabricate în toată Europa, inclusiv în regiuni defavorizate din punct de vedere economic şi în locuri cu o energie eoliană proprie.

Fermele eoliene aduc beneficii economice directe locurilor unde sunt plasate, adesea fiind în comunităţile rurale. Acestea oferă totodată locuri de muncă şi investiţii necesare în comunităţile locale. Energia eoliană permite consumatorilor comerciali şi industriali să contribuie la tranziţia energetică, în timp ce îşi blochează costurile energetice la niveluri accesibile.

Vântul produce în prezent, în medie, 15% din cererea de energie a UE, mai mult în ţări precum: Danemarca – 44%; Irlanda – 31%; Portugalia – 26%; Germania – 23%; Spania – 24%. Energia eoliană va fi un sector industrial strategic în furnizarea Acordului Verde European, menţionează site-ul windeurope.org.

Agenţia Internaţională pentru Energie („International Energy Agency” – AIE) se aşteaptă ca vântul să devină sursa principală de energie în Europa până în 2027, în timp ce Comisia UE consideră că ar putea satisface mai mult de o jumătate din cererea de energie a Europei până în 2050, potrivit sursei amintite.

Județul Galați se află în una dintre zonele cu potențial intens în acest sens (vezi foto) și, potrivit datelor oficiale, nu demult a fost anunțată și construirea, pe teritoriul județului nostru, a unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene din țara noastră.


Distribuie articolul

You May Also Like