Zi decisivă la combinat: astăzi are loc ultima negociere privitoare la contractul colectiv de muncă

Distribuie articolul

Este ziua decisivă la ArcelorMittal Galați. La ora 12.00, este programată ultima rundă de negocieri între reprezentanții administrației și sindicaliști pentru contractul colectiv de muncă pe anul 2018. Dacă vineri părțile nu se înțeleg, la combinat ar putea fi deschis conflictul de interese. Negociatorii ArcelorMittal au propus o creștere a lefurilor cu 100 de lei și o majorare a primelor cu 40 de lei fiecare, în timp ce muncitorii cer salarii mai mari cu cel puțin 20%, sporuri majorate și creșterea valorii tichetelor de masă. De asemenea, conducerea combinatului vrea contract colectiv de muncă pe doi ani, condiție considerată de neacceptat de sindicaliști.

În paralel cu negocierile, salariații se mobilizează pe rețele de socializare și anunță un nou protest în fața birourilor. Joi, de exemplu, aproape o mie de angajați nemulțumiți au protestat la poarta și în interiorul combinatului. Imediat, administrația combinatului a reacționat și a trimis un comunicat de presă.

„ArcelorMittal Galați își reafirmă angajamentul de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul legal. Oferta noastră, actualizată astăzi(n.r-joi, 25 ianuarie), reprezintă un complex de îmbunătățiri financiare care cumulează o mărire generală a veniturilor salariaților de până la 28%, în două etape, pentru cele mai mici salarii. Compania își manifestă încrederea că numai într-o atmosferă calmă și responsabilă se va putea găsi o soluție sustenabilă, în beneficiul tuturor părților”, se spune în comunicatul ArcelorMittal Galați.

Conform legii, dacă astăzi nu se semnează contractul de muncă, la ArcelorMittal Galați poate fi declarat conflictul de interese. Acesta presupune o mediere din partea unor instituții ale statului și este urmat de grevă dacă părțile nu ajung la o înțelegere.


Distribuie articolul

You May Also Like