Vot favorabil în prima cameră pentru dreptul la vot de la 16 ani

Distribuie articolul

Senatul a adoptat propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei de la care tinerii pot vota la alegerile locale și europarlamentare, de la 18 la 16 ani. Proiectul de lege a fost adoptat tacit.

Proiectul urmează să ajungă în Camera Deputaților, for decizional pe acest proiect. Propunerea a fost inițiată de către parlamentari Forței Dreptei, PNL, USR, AUR.

În proiect se arată că legea nr. 115/2015 se modifică pentru alegerea autorităților administrației publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Senatorii au propus și modificarea articolului 5, alineat 5 din legea nr. 33/2007 în ce privește organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. „Cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”, se arată în modificarea legii.

Proiectul, a fost depus de un membru al Asociației Studenților în Științe Politice în luna aprilie a acestui an. Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul Forței Dreptei, Alexandru Kocsis.

Se pare că totuși Executivul se va opune, motivând că se încalcă Constituția. În realitate, există o împotrivire a socialiștilor de la PSD, ce vor să-și conserve votul majoritar venit dinspre cei de vârsta a treia. Mai mult decât atât, nici unii liberali, chiar dacă sunt printre cei ce au semnat inițierea, nu mai sunt așa încântați de teama unor confruntări directe cu PSD.


Distribuie articolul

You May Also Like