Vom plăti mai mult pentru apă potabilă și serviciul de canalizare

Distribuie articolul

Apa curentă și serviciul de canalizare se vor scumpi din iulie cu 3%, respectiv 19%, la inițiativa primarului Ionuț Pucheanu și cu sprijinul consilierilor PSD-UNPR-ALDE. Conform strategiei inițiale asumate de Apă-Canal, în momentul în care a accesat fonduri europene, acest lucru nu trebuia să se întâmple decât la canalizare și acolo doar cu 3%.

Planul de tarifare a fost asumat în urmă cu doi ani, în 2017, când făcea parte din studiul de fezabilitate pentru Proiectul regional de dezvoltare a structurii de apă și apă uzată în județul Galați, proiect finanțat de UE.

”Dispozițiile Contractului de finanțare impun obligatoriu respectarea Planului anual de evoluție a tarifelor. Aceasta presupune ajustări ale tarifelor/ prețurilor la data de 1 iulie a fiecărui an”, explică urgența în expunerea de motive Gelu Stan, directorul Apă-Canal, fără a spune însă și de ce nu respectă un plan tarifar pe care s-a angajat să-l onoreze.

Ședința a fost una extrem de aprinsă, în care opoziția PNL – PMP – independenta Simona Vreme s-au întrecut să taxeze decizia primarului și a celorlalți consilieri locali.

”Adăugăm niște creșteri la alte creșteri și vom ajunge la 10 lei și 30 de bani un metru cub de apă, cetățenii cred că trebuie să cunoască acest lucru”, a spus Simona Vreme.

 ”Dacă dvs. puteți susține o finanțare de 168 de milioane de euro, cât a accesat, deocamdată, Apă – Canal…, pe de o parte, odată ce faci investiții, ai și amortizare. Investiție mare – amortizare mare, implict un cost ceva mai mare”, a încercat să explice primarul Ionuț Pucheanu, fără să spună și de ce nu se respectă planul de tarifare asumat în urmă cu doi ani, când se știa foarte bine nivelul investiției.


Distribuie articolul

You May Also Like