UPDATE: Ies sau nu ies? Mai mulți deținuții de la Penitenciarul Galați ar putea fi eliberați înainte de termen

Distribuie articolul

Update. Șapte deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați au fost eliberați joi seara, în urma aplicării noii legi. Alți 47 așteaptă ședința Comisiei de Eliberări Condiționate pentru a afla dacă merg acasă. Comisia se va întruni marți, 24 octombrie.

 

————————–

A intrat în vigoare legea care prevede eliberararea din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Este vorba despre legea privind recursul compensatoriu care prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. Practic, persoanele aflate în penitenciar care solicită eliberarea condiționată vor fi trimise acasă dacă îndeplinesc toate condițiile incluse în actul normativ.

Prevederile noii legii se aplică de joi, 19 octombrie, iar zilele considerate executate se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totuși, deținuții din Galați aflați în această situație mai au de așteptat deoarece normele de aplicare a legii au sosit în această săptămână iar administrația Penitenciarului de Maximă Siguranță nu a întocmit lista cu beneficiari. Neoficial, la nivel național se vorbește de o medie de 10 persoane din fiecare penitenciar care îndeplinesc toate condițiile și pot fi eliberate condiționat.

Conform noilor reglementări, condițiile necorespunzătoare se referă la „cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă; existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.”


Distribuie articolul

You May Also Like