Un drapel uriaș al UE va fi plimbat sâmbătă pe străzile din Galați. Autoritățile anunță restricții de trafic

Distribuie articolul

După ce a vizitat o grămadă de orașe din vestul Europei, steagul UE confecționat de reprezentanții Asociației #rezist va fi plimbat prin Galați. Este vorba de drapelul uriaș(10,5m x 7,5m) care a fost purtat la diverse acțiuni civice din țară și din străinătate. Sâmbătă, steagul va fi folosit în cadrul unei acțiuni care va marca Ziua Europei.

Manifestarea va începe la ora 17.00 și se va desfășura pe străzile Brăilei și Domnească, de la Prefectură la Palatul de Justiție. În timpul acțiunii, va fi intonat imnul UE și vor fi scandate lozinci pro europene. Marșul este organizat de Comunitatea Locală RO 100 – Galați, Grupul apolitic #Rezist Galați, Ștafeta Steagului U.E și Marșul Speranței.

„Anul acesta, în data de Sâmbătă 5 Mai, începând cu orele 17, la Galați – orașul care a inițiat încă din Martie 2017 Ștafeta Steagului Uniunii Europene, care se bucură de vizibilitate în întreaga Europă – vom face un marș în care vom purta steagul mare al Ștafetei (10,5m x 7,5m) din fața Prefecturii Galați, pe strada Domnească, prin fața Hotelului Dunărea apoi în sus pe strada Brăilei până la intersecția Str. Brăilei/B-dul George Coșbuc/Str. Regimentul 11 Siret, în fața Judecătoriei Galați. În acest punct se va încheia evenimentul nostru, nu mai târziu de orele 22:00. Pe tot parcursul, steagul Uniunii Europene va fi purtat desfășurat”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Pe parcursul marșului, participanții vor purta veste și banderole cu „Galați – Marș pentru Europa”. Deoarece steagul are dimensiuni mari, participanții au primit aprobare de la municipalitatea gălățeană pentru a bloca două benzi ale carosabilului.

„Comisia Municipală pentru Siguranța Circulației a avizat favorabil desfășurarea Marșului de Ziua Europei  pe data de 5 mai 2018. Marșul va avea următorul traseu: Prefectura Galați – Str. Domnească – Hotel Dunărea – Str. Brăilei – Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe ruta menționată se va opri circulația secvențial (pe porțiuni de drum) în intervalul orar 17.00 – 22.00”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

La acțiunea de sâmbătă sunt invitați toți gălățenii care susțin și promovează valorile europene.

„Dorim prin acest marș să transmitem tuturor că cetățenii orașului Galați susțin și promovează valorile europene și că România face parte din marea familie europeană. Principalele valori europene pe care Ștafeta Steagului Uniunii Europene le susține, le transmite și le explică sunt: justiție independentă, separarea puterilor în stat și statul de drept. Toate acestea trebuie să le păstrăm și să le apărăm cu toată hotărârea”, au precizat organizatorii.

Ziua Europei este sărbătorită pe 9 mai și marchează momentul care a stat la baza formării Uniunii Europene. Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică și economică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile europene. Discursul cunoscut în istorie drept „declaraţia Schuman” punea bazele unei cooperări economice în domeniul cărbunelui și al oțelului. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care stau la baza Uniunii Europene de astăzi.


Distribuie articolul

You May Also Like