Suspiciune de pestă porcină lângă Galați. Autoritățile așteaptă rezultatele analizelor făcute la un laborator veterinar

Distribuie articolul

O suspiciune privind prezența unui focar de perstă porcină africană a apărut în comuna Vânători. Cel puțin un porc a murit zilele trecute într-un coteț situat la ieșirea din satul Odaia Manolache spre Smârdan. Medicul veterinar a luat probe care ulterior au ajuns la laboratorul din Bacău. Până la sosirea rezultatelor, vestea s-a răspândit în satul aflat la doar 15 kilometri distanță de orașul Galați iar oamenii au tăiat majoritatea porcilor.

Dacă suspiciunea va fi confirmată, autoritățile județene vor lua măsuri și fie vor eutanasia preventiv porcii rămași în gospodăriile localnicilor, fie vor izola cotețul situat pe câmp, la aproximativ 1 km distanță de primele case. Deciziile vor fi luate în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență la care participă autoritățile locale și specialiștii în domeniul veterinar.

Până în prezent, în județul Galați au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană. Reprezentanții autorităților spun că virusul nu-i afectează pe oameni deoarece boala nu se transmite de la animal la om.


Distribuie articolul

You May Also Like