Spitalul Județean din Galați va avea accelerator de particule pentru tratamentul cancerului

Distribuie articolul

Investiție importantă la Galați. Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei va fi dotat cu un accelerator liniar de particule pentru tratamentul cancerului. Aparatul va fi folosit de pacienți din județele Galați, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa.

Spitalul gălățean va primi aparatul în baza unui program derulat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat printr-un împrumut bancar. Contractul privind furnizarea acceleratorului a fost semnat joi, la București.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, participă la sediul Guvernului României, la semnarea contractului de furnizare a acceleratorului liniar de particule către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a explicat Biroul de Presă al CJ Galați.

Licitaţia pentru dotarea unităţii medicale gălăţene cu un accelerator liniar de particule a fost derulată de către Ministerul Sănătăţii. Acceleratorul și echipamentele conexe costă aproximativ 2,2 milioane de euro, banii fiind alocați de minister. În paralel, Consiliul Județean Galați construiește cu fonduri proprii o clădire pentru secţia de Radioterapie a spitalului. Investiția de un milion de euro va fi finalizată în circa 10 luni. Autoritățile gălățene susțin că aparatul pentru tratamentul cancerului va putea fi utilizat în toamna anului viitor.

„În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Galaţi a demarat procedurile de achiziţie pentru servicii de proiectare şi execuţie lucrări de extindere şi reamenajare a secţiei de Radioterapie. Astfel, se va realiza o construcţie nouă care va include cabinetele medicilor specialişti, vestiare pentru pacienţii din ambulatoriu, respectiv un lift pentru accesul pacienţilor la acceleratorul liniar de particule. Proiectul are o valoare de aproximativ un milion de euro, bani din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi”, precizează Biroul de Presă al CJ Galați.

Acceleratorul liniar de particule reprezintă o metodă modernă şi eficientă de tratament în domeniul cancerului. Aparatul este prevăzut cu lamele ajustabile, astfel încât radiaţia este îndreptată doar către zona tumorii, cu afectarea minimă a ţesutului sănătos din jurul tumorii.
Centrul de Radioterapie Galaţi este singurul de pe linia Bucureşti – laşi. De aceea, acceleratorul liniar de particule va fi folosit de mii de bolnavi de cancer din șase județe din sud estul țării.


Distribuie articolul

You May Also Like