În urma controalelor efectuate de Protecția Consumatorilor pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, au fost elaborate o serie de atenționări pentru achiziționarea unor astfel de produse.
Oamenii sunt rugați sa respecte următoarele aspecte: achiziționarea produselor numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate; solicitarea și păstrarea bonului de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceștia doresc să reclame calitatea produsului; verificarea prin apreciere directă a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezența mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenței sau integrității suprafeței (prezența loviturilor) etc; citirea cu atenție a etichetei de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate.
Eticheta trebuie să conțină următoarele elemente: denumirea produsului, țara de provenieță a acestuia, avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor.
În acest caz, coaja NU este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate); produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate; acordarea atenției deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic; verificarea, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat. În cazul unor discrepanțe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care a furnizat produsul, iar dacă nu reușiți o soluționare amiabilă cu operatorul economic, se poate formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamație; verificarea dacă este respectat regimul promoțiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca prețul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidențieze un avantaj financiar al achiziționării pachetului, pentru consumator; verificarea, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe; verificarea elementelor de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate; verificarea gradului de prospețime al produsului.