Servicii medicale noi decontate de la 1 iulie

Distribuie articolul

De luna viitoare, se extinde lista ce conține afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, dar și introducerea, în asistența medicală dentară, a unui nou serviciu decontat.

Astfel, în același timp cu noul contract-cadru ce conține condiţiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor, intră în vigoare și normele de aplicare ale acestuia, cuprinse în OMS 1857\2023.

Ce servicii medicale sunt decontate în plus, de la 1 iulie, dacă ești asigurat…

Se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice. Printre acestea se numără recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax, ce este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică și altele.

De asemenea, asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, are o listă cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate și se va extinde, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/ SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze.

În plus, tot din iulie, toți gălățenii trebuie să știe că sunt introduse noi analize de laborator decontate, în asistența medicală paraclinică din ambulatoriu:

  • transferină serică;
  • alfa amilază;
  • lipază;
  • lactatohidrogenaza (LDH);
  • rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);
  • vitamina B 12;
  • acid folic;
  • raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.

De asemenea, în asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, respectiv detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia de un astfel de serviciu o dată pe an. De asemenea, pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.


Distribuie articolul

You May Also Like