Seceta face prăpăd în județul Galați. Fermierii cer autorităților să monteze sisteme de irigații

Distribuie articolul

Seceta le-a distrus recoltele, așa că au decis că este momentul să ia măsuri. Fermierii gălățenii cer ajutorul autorităților pentru modernizarea și/sau montarea sistemelor de irigații.

Județul Galați este în top 3 național privitor la pagubele făcute de secetă. La fel de prost stă la capitolul irigații, deși este străbătut de cursuri de apă mai mari sau mai mici.
De aceea, reprezentanții ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) au scos la licitație proiectul privind reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.

Se așteaptă ofertant pentru o lucrare de 18 milioane de euro care va moderniza Sistemul de Pompare a Apei Dunăre și Canalul Magistral Luncă (lungime de șase kilometri), inclusiv stația Liești.

Un alt proiect anunțat atât de autoritățile locale cât și de cele naționale va fi implementat cu fonduri europene. 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru a se construi stații de pompare a apei din barajul Movileni și rețeaua necesară pentru a iriga aproape 30.000 de hectare de teren agricol.

Cheltuielile agricultorilor vor fi reduse cu mai bine de jumătate, pierderile vor fi zero, iar apa va ajunge la rădăcina plantei în aproximativ 12 ore, promit specialiștii.

În prima etapă, vor putea fi irigate aproape 15.000 de hectare din Drăgănești, Barcea, Ivești, Liești și o parte din Cudalbi, iar în cea de-a doua etapă alte 13.000 de hectare din Matca, Valea Mărului și din nou Cudalbi.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns