Seceta din această toamnă afectează producția de anul viitor. Agricultorii gălățeni și brăileni vorbesc despre pierderi importante

Distribuie articolul

Sunt probleme din cauza secetei în toată țara, inclusiv în județele Galați și Brăila. Agricultorii vorbesc despre pierderi importante la producțiile de anul viitor în condițiile în care, în această toamnă, a plouat foarte puțin. Fermierii care nu au sisteme de irigat ar putea avea pierderi de până la 50% din producție, cele mai afectate fiind culturile de rapiță, orz și grâu.

„Eu irig și acum, în mod normal irigam doar până la finalul lunii septembrie. Este o problemă cu seceta, nu s-a semănat. Rapița este compromisă, orzul la fel, eventual grâul să se facă în condițiile astea. Oricum, producțiile de anul viitor vor fi la jumătate, în cel mai bun caz la jumătate”, a spus Bogdan Dediu, unul dintre fermierii de pe malul Prutului.

În numeroase zone din ambele județe sistemele de irigat care în mod normal se închideau la finalul lunii septembrie, încă mai funcționează. Alți fermieri își pun speranțele în stratul de zăpadă care ar putea să apară la iarnă și în grâul de primăvară. De asemenea, agricultorii se gândesc să restrângă suprafețele agricole însămânțate cu rapiță și orz și să le crească pe cele cu porumb și floarea soarelui.

„Ploile din ultimele zile nu ajută foarte mult, vestea bună este că noi irigăm. Anul acesta am făcut contracte pentru o suprafață de 231.000 de hectare și deja au fost irigate 191.000 de hectare. În total, în județul Brăila, avem 350.000 de hectare de terenuri agricole. Sunt culturi care nu au nevoie de multă apă, acestea nu sunt afectate, dar sunt și probleme cu rapița, grâul, orzul. Încă nu putem spune ce pierderi vor fi, vedem ce va fi la iarnă, dacă este strat de zăpadă, eventual mai intervenim în toamnă, să spunem că nu vor fi pierderi în jur de 10%, dar este greu de estimat”, a declarat Traian Cismas, directorul Direcției Agricole Brăila.

În paralel, Direcțiile Agricole fac evaluarea pagubelor prin centralizarea proceselor verbale și prin inspecții la fața locului.


Distribuie articolul

You May Also Like