Scandalul dezinfectanților diluați ajunge la Galați și Brăila. Două spitale ar fi folosit produsele neconforme

Distribuie articolul

Scandalul dezinfectanților diluați dă târcoale orașelor Galați și Brăila. Potrivit unei liste „neoficiale”, Spitalul CF Galați și Spitalul de Psihiatrie Sf.Pantelimon Brăila ar fi beneficiat de produsele cu clăbuci servite pe post de dezinfectanți. Ministerul Sănătății a început o anchetă și a solicitat retragerea de pe piață a produselor furnizate de o societate din București.

Problemele despre care a vorbit ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au apărut în 2018. Atunci, aproximativ 30 de spitale din întreaga țară ar fi fost aprovizionate cu „apă colorată”.

„Menționez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și pentru dezinfecția instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată țara, dar repet în momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat și apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie inițiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranța pacienților, se pare că nu am fost luați în serios de către anumiți producători și distribuitori”, a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit Mediafax.

Declarația ministrului a fost făcută marți, în aceeași zi în care procurorii au declanșat mai multe percheziții la firme din București, Prahova și Ilfov. Anchetatorii susțin că firmele ar fi fabricat și vândut către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Cercetările se fac într-un dosar penal de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.


Distribuie articolul

You May Also Like