„Să asigurăm securitatea și sănătatea la locul de muncă într-un climat în schimbare”

Distribuie articolul

Aceasta este deviza anunțată de Organizaţia Internaţională a Muncii pentru anul 2024. În fiecare an, OIM sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.

Această dată este, de asemenea, ziua în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează, simultan, în întreaga lume, campanii de conştientizare şi de informare în scopul sensibilizării și al direcționării atenției factorilor interesați asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi asupra dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.

Potrivit unui comunicat transmis de către ITM Galați, în România, anul trecut, s-au înregistrat 4862 de accidente de muncă, față de 4974 în anul 2022, din care 90 au fost accidente mortale, față de 155 în anul 2022. În marea majoritate a cazurilor, accidentele de muncă au cauze dependente de executant şi nu se constată o dinamică descendentă, decât relativ, 0,02 față de 0,03, ceea ce conduce la concluzia că procesul de instruire are de multe ori un caracter formal. O pondere mare o au accidentele cu cauze dependente de mijloacele de producţie, echipamente tehnice de exemplu, în condiţiile în care cea mai mare parte a acestora au uzură fizică şi morală accentuate. Din pacate, multe din aceste evenimente nedorite au ca rezultat pierderea definitivă a capacitații de muncă sau integrarea cu dificultate în viata socială a victimelor, potrivit statisticilor oficiale.

Alăturându-se acestui efort global, Inspecţia Muncii a venit în întâmpinarea angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă (servicii externe, sindicate, patronate etc.), prin organizarea unor evenimente dedicate conștientizării importanței prevenirii accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Fiecare eveniment a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor accidentelor de muncă și continuă cu prezentarea unor aspecte practice în contextul tematic propus de OIM și a materialelor informative pregătite în acest scop.


Distribuie articolul

You May Also Like