La nivel național au fost distribuite zilele trecute peste zece milioane de teste ce vor ajunge la elevi. Dintre acestea, 272 200 au fost distribuite în unitățile de învățământ gălățene.
Autoritățile nu s-au hotărât care vor fi zilele în care elevii fac testele de salivă. Regula de început era ca zilele de testare sa fie luni si joi. Fiecare școală decide dacă elevii vor face testele în clase, sau daca le vor primi acasă, pentru a le administra sub supravegherea părinților.
Achiziția privind testele de salivă pentru școli a fost blocată pentru ca una dintre firmele participante la licitație a depus contestație în instanță.
Procedura nu clarifică dacă părinții vor semna pentru aceste teste
În cazul elevilor de liceu, această girare a părinților pentru a efectua testul, nu se mai justifică. Rămâne însă o intrebare, și anume…
Cine garantează ca testele sunt realizate și raportate corect?
La această întrebare autoritățile spun că nu pot decât să facă apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul real.
Nu există o procedură standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele, astfel că procesul nu este clar în totalitate nici pentru părinți, nici pentru profesori.
În unele cazuri, părinții trimit rezultatul sub formă de fotografie pe WhatsApp. Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test pentru a se asigura că nu va fi fotografiat același răspuns și data viitoare.
Ce se întâmplă dacă un test de salivă este pozitiv?
În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:
• cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului;
• elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
• cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la Direcția de Sănătate Publică efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
Elevii s-au întors astăzi la școală, după minivacanța de 24 ianuarie.
Cursuri online fac doar elevii care au peste 3 cazuri confirmate în clasă sau în grupă, ori care au fost stabiliți ca fiind contacți direcți ai unui elev confirmat pozitiv.
Școlile vor intra în online doar dacă 75% dintre paturile din spitale sunt ocupate.
La Galați, conform datelor Ministerului Sănătății, astăzi, gradul de ocupare este de 33,44%.