În prezent, sistemul public de pensii din România este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ are ca scop asigurarea sustenabilității fiscale în contextul procesului de îmbătrânire a populației, corectarea inechităților, asigurarea sustenabilității și predictibilității sistemului, respectiv respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie.
Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii își propune să reglementeze o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de către fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, astfel încât să fie corectate mare parte din inechitățile sistemului public de pensii – prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.
Principalele modificări prevăzute de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii din România sunt :
– Asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de veder e financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de către fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile econom ice. Noul mecanism de indexare va avea la bază indicatori reali și predictibili, care să genereze încredere în sistem
concomitent cu asigurarea unei predictibilități reale a evoluției pensiilor publice.
– Cheltuielile cu pensiile se vor concentra pe menține rea ca pondere în valoarea totală a PIB ului, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe
termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat.
– Întărirea principiului contributivității astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de către asigurat.
– Asigurarea sustenabilității , având în vedere faptul că acest principiu trebuie aplicat tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii; aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opțiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulțumiri și, pe cale de consecință, obținerea drepturilor în instanță.
– Identificarea de soluții privind asigurarea unor pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii, corelate cu contribuția acestora adusă în timpul vieții active la bugetul asigurărilor sociale de stat.