Recensământul General Agricol, în plină desfășurare (și) la Galați

Distribuie articolul

Așa cum anunțam recent, pe 10 mai a demarat Recensământul General Agricol 2020, o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Acesta se va desfășura pe bază de interviu, față în față cu şeful exploataţiei agricole, cu și fără personalitate juridică, și prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe o tabletă.

La Galați, conform centralizării numărului de exploatații agricole, sectoare și secții de recesămînt pentru cele 65 localități din județ avem :

100 secții de recensământ, îndrumate de câte un recenzor șef

446 sectoare de recesămînt în care activează un recenzor

82.426 exploatații agricole

Potrivit declarațiilor reprezentanților Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la lansarea complexei activități de recensământ, datele colectate sunt necesare pentru acordarea subvențiilor de către Uniunea Europeană, dar și pentru susținerea programului național care vrea să încurajeze asocierea între agricultori.

O altă direcție urmărită este cea de a înregistra răspunsurile despre suprafața agricolă cultivată ecologic, având în vedere obiectivul Uniunii Europene ca ponderea acesteia să ajungă la 25 la sută din suprafața totală cultivată.

Autoritățile vor să limiteze, totodată, subvențiile solicitate și acordate ”coloșilor” din agricultură, că să prevină vânzarea fermelor către fonduri de investiții străine, interesate să primească subvenții europene.


Distribuie articolul

You May Also Like