Propunerea parlamentarilor de la Forța Dreptei privind indexarea pensiilor, avizată de Consiliul Economic și Social

Distribuie articolul

Propunerea parlamentarilor de la Forța Dreptei privind indexarea pensiilor a fost avizată de Consiliul Economic și Social, iar Guvernul este somat să adopte un punct de vedere similar. Dacă propunerea celor de la Forța Dreptei va fi preluată de Executiv, punctul de pensie va fi actualizat de la 1 ianuarie 2023 cu cel puțin 100% din rata inflației din ultimele 12 luni.

„Proiectul de act normativ reface puterea de cumpărare pierdută de pensionari în ultimul an de zile, în special ca urmare a valului de scumpiri față de care Guvernul a asistat impasibil. Soluția legislativă se află în prezent pe masa Guvernului, care trebuie să comunice Parlamentului punctul său de vedere până cel târziu în data de 3 noiembrie, aceasta fiind o obligație legală.

Forța Dreptei somează Guvernul să-și exprime susținerea pentru propunerea legislativă în cauză și să nu refuze dreptul legitim al pensionarilor de a-și recupera puterea de cumpărare. În caz contrar, Guvernul PSD-PNL va proceda, în fapt, la o reducere a pensiilor și la o sărăcire accelerată a pensionarilor, în condițiile în care bugetul de stat beneficiază de venituri substanțiale determinate de nivelul ridicat al inflației”, scrie într-un comunicat al formațiunii politice.
Forța Dreptei își susține propunerea pe datele Institutului Național de Statistică, potrivit cărora inflația înregistrată în luna septembrie a fost de 16% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, aflându-se pe o tendință crescătoare. În același timp, prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu 19% față de anul trecut, reprezentând cea mai puternică lovitură dată celor vârstnici, mai scrie în comunicat.

Propunerea legislativă semnată de parlamentarii din Forța Dreptei presupune majorarea punctului de pensie cu 100% din rata inflației din ultimele 12 luni de zile prealabile adoptării bugetului de stat, față de reglementarea în vigoare prin care actualizarea punctului de pensie se face cu inflația înregistrată în anul 2021. La aceasta se adaugă un procent de 58,5% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, reprezentând procentul aferent venitului net, raportat la ultimele 12 luni de zile.
„Atragem atenția asupra faptului că ultima majorare semnificativă a pensiilor a fost realizată în septembrie 2020, de către Guvernul condus de Ludovic Orban, când pensiile au crescut cu 14%, în condițiile unei rate a inflației de doar 2,4%”, au precizat reprezentanții Forța Dreptei.


Distribuie articolul

You May Also Like