Cadrele didactice ce predau geografia în învățământul liceal și nu numai sunt nemulțumite de recenta decizie a ministrului Educației, Daniel David de a scoate această materie din trunchiul comun al disciplinelor de liceu și de a o transforma în „obiect de studiu opțional”.
În acest context, profesorii de geografie din județul Galați au conceput și înaintat un memoriu către ministrul Educației.
Ei spun, pe bună dreptate, că geografia are un rol importat în viața și dezvoltarea tinerilor liceeni.
„Această disciplină și-a dovedit importanța și eficiența inclusiv prin obținerea de performanțe în cadrul examenului național de Bacalaureat, cu o promovabilitate constantă de peste 95% la nivelul județului, dar și în competițiile naționale și internaționale, unde elevii noștri au obținut distincții prestigioase. Geografia are rădăcini profunde, ancorate în domeniile științifice și sociale, deoarece se transformă într-un liant al acestora și poate oferi generației actuale posibilitatea de a dobândi o privire de ansamblu asupra vieții și a Universului. În acest sens, cultura generală a publicului larg se datorează, în bună măsură, și acestei discipline, aspect apreciat de o mare parte a societății românești. Pe baza argumentelor expuse mai sus, colectivul profesorilor de geografie din învățământul preuniversitar gălățean își exprimă nemulțumirea față de propunerile actuale din planurile-cadru supuse dezbaterii publice referitoare la această disciplină. Ca atare, solicitările noastre vizează păstrarea geografiei ca disciplină în trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, în cadrul tuturor specializărilor”, se spune în memoriul înaintat de colectivul profesorilor de geografie din județul Galați.