Primarii cu reprezentativitate se aleg în două tururi

Distribuie articolul

Bun, de comasat ne-am comasat. Dar cu primarii, ce facem? Coaliția de guvernare formată din PSD și PNL, proaspăt la rândul ei comasată, nici nu vrea să audă de alegerea primarilor în două tururi, menținându-se o pseudo-legitimitate a aleșilor locali de mai bine de un deceniu. Actualul sistem avantajează clar, din start, primarii aflați în funcție, beneficiari de notorietate și vizibilitate sporite, dar și a resurselor instituționale, numai bune de folosit în scop electoral.
În 2016, Gabriela Firea a câștigat Primăria Capitalei cu mai puțin de 14 la sută din totalul voturilor alegătorilor bucureșteni. Actualul edil-șef din Galați, a fost beneficiar a sub zece procente din voturile concetățenilor. E drept, reprezentativitatea acestuia din urmă a crescut, patru ani mai târziu, la circa 18-19 la sută.

Dacă ne întoarcem în toamna anului 2020, primarul liberal al Constanței a obținut doar 11 la sută din voturi și ca să fim corecți, ne uităm și la Bacău, acolo unde actualul edil-șef ales pe listele USR-PLUS are doar puțin peste nouă procente, după aceași reguli electorale strâmbe și nereprezentative.În aceeasi logică, Nicușor Dan a obținut aproape 16 la sută la București, iar ceva mai bine se situează primarul din Oradea, cu peste 26 de procente, sau un alt liberal, clujeanul Emil Boc, la aproape 27 la sută.

Oricum ar fi, lucrurile sunt departe de a fi limpezi și este de neînțeles de ce nu ne putem întoarce la principiile unei democrații reale. În Uniunea Europeană, din ce știm doar în Cipru, Slovacia și în localitățile mai slab populate din Italia și Spania, primarul este ales prin acest sistem al majorității relative, dar nu în condițiile unei prezențe la vot de sub 40 la sută, așa cum am avut în anul pandemiei în țara noastră.

Povestea cu economiile de la buget care se realizează prin eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin nu stă în picioare, ci doar este o încercare de contracarare a nevrozei publice, a modului discreționar prin care se cheltuie banii publici. Principiile democratice nu au preț, iar alegerea unor primari reprezentativi în comunitățile locale, cu 50 la sută plus unul din voturile cetățenilor prezenți la un al doilea tur de scrutin ar oferi adevărata dimensiune a dorinței alegătorilor. ”Este păcat că ne jucăm cu democrația. Are multe jocuri care se pot face, dar are și rigori”, spunea, recent, un fost președinte al României, Traian Băsescu.

La 9 iunie, cetățenii cu drept de vot vor introduce în urnă cinci buletine, nu doar unul, amestecând temele locale cu cele europene, dar și speranțele cu dezamăgirea!


Distribuie articolul

You May Also Like