PNL Galați: Sute de comercianți din piețe, taxați în continuare, deși au fost obligați să închidă afacerile

Distribuie articolul

Comercianții din piețele gălățene sunt obligați să plătească taxe deși activitatea lor a fost suspendată printr-o decizie a Administrației Piețelor. Potrivit consilierilor locali de la PNL Galați, comercianții au fost avertizați că vor plăti penalități dacă nu achită taxele. Reprezentanții PNL mai cer suspendarea plății taxelor pe perioada crizei.

„Câteva sute de mici comercianți, ce-și desfășoară afacerile în piețele gălățene, sunt obligați să achite în continuare taxe, deși activitatea le-a fost suspendată prin decizia Administrației Piețelor. Mai mult, sunt amenințați cu penalități dacă nu-și vor plăti aceste obligații.

La mijlocul lunii martie, câteva sute de mici comercianți din piețele gălățene au fost obligați să-și închidă activitățile, în contextul epidemiei de Coronavirus. Doar în cazul Pieței Centrale este vorba de 230 de mici întreprinzători, majoritatea implicați în vânzarea de produse nealimentare. La fel s-a întâmplat și în cazul celorlate piețe.   

Potrivit prevederilor art. X din O.U.G. nr. 29/2020 publicată în 21 martie: „Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.”

Mai mult, o decizie similară a fost adoptată și de Senat, în 31 martie. Deși există cadrul legal pentru nu mai solicita chirii în perioada în care afacerile sunt închise, Administrația Piețelor ignoră acest fapt: micii comercianți au fost somați să achite în aceste zile 30% din valoarea lunară a contractelor, în caz contrar fiindu-le aplicate penalități. Este vorba de sume individuale cuprinse între 300 și 2.000 de lei, în funcție de spațiu.

Am solicitat încă din data de 25 martie ”suspendarea plății chiriilor către UAT Municipiul Galați, acolo unde municipalitatea este proprietar, dacă activitatea nu poate fi desfășurată, indiferent de natura ei”. În replică, primarul Ionuț Pucheanu a inițiat un proiect prin care se majora bugetul salarial la Administrația Piețelor de la 9,5 milioane de lei, cât a fost anul trecut, la 10,2 milioane de lei. Că tot vine criza, salariul mediu lunar ar urma să crească de la 3.842 lei, în 2019, la 3.929. Măsura de majorare a pachetului salarial la Administrația Piețelor a fost adoptată în ședința Consiliului Local din 27 martie. Măsura de suspendare a plății chiriei este în continuare ignorată.

Solicităm încă o dată municipalității să nu mai perceapă plata chiriilor pe spațiile unde este proprietar, direct sau indirect, dacă activitatea nu poate fi desfășurată, indiferent de natura ei. Într-un oraș ocolit de investitori, trebuie să învățăm să ne protejăm micile afaceri, atât cât le mai avem.”

(PNL Galați)


Distribuie articolul

You May Also Like